Corespondentul iMessage dezvoltat de Google va folosi în curând criptarea end-to-end pentru a securiza comunicarea dintre utilizatorii aplicaţiei care este folosită şi pentru SMS-uri pe smartphone-urile cu Android.
Google a anunţat că a finalizat implementarea la nivel global a suportului RCS (Rich Communication Services), care este acum disponibil în aplicaţia Messages de pe toate telefoanele cu Android din întreaga lume.
RCS este o tehnologie dezvoltată de Google pentru a înlocui clasicul SMS şi a-i aduce funcţii avansate, similare celor din aplicaţiile moderne de chat, de la trimiterea de fişiere multimedia, la afişarea indicatorilor de tastare.
Vreme de mai mulţi ani, Google a aşteptat implicarea operatorilor de comunicaţii din întreaga lume pentru înlocuirea SMS-ului cu RCS. Cum această implicare a venit cu mare greutare şi diferit în fiecare ţară, gigantul american a decis să treacă peste suportul operatorilor şi să implementeze singur tehnologia RCS în cadrul aplicaţie Messages, instalată pe miliardele de smartphone-uri cu Android din întreaga lume.
Cu RCS implementat, Messages funcţionează similar serviciului iMessage al Apple - are funcţii avansate de chat când foloseşte conexiunea la internet şi trece pe tradiţionalul SMS atunci când aceasta lipseşte.
Acum, după finalizarea implementării RCS la nivel global, Google anunţă că a început să testeze şi criptarea end-to-end pentru comunicarea prin intermediul aplicaţiei Messages. E2EE codifică cu o cheie datele la plecarea de pe telefonul expeditorului, iar acestea nu pot fi citite decât pe telefonul expeditorului care primeşte aceeaşi cheie pentru decodare. Google şi oricine altcineva interceptează mesajul are nevoie de cheia respectivă pentru a citi mesajele.
E2E2 va fi activată automat când cei doi utilizatori folosesc cea mai recentă versiune a aplicaţiei şi au activat opţiunea comunicării prin WiFi sau conexiunea de date. Un lacăt va fi afişat pe buton Send când toate criteriile sunt îndeplinite, iar criptarea este activă.
Implementarea criptării începe de luna aceasta, spune Google, şi va continua inclusiv anul viitor până va putea fi folosită de toţi utilizatorii smartphone-urilor cu Android.