Sectorul de telecomunicaţii din România a înregistrat o scădere de 4% a veniturilor, în prima jumătate a anului 2020, dar a rămas peste pragul de 8 miliarde de lei (aproape 1,7 miliarde de euro), din care telefonia mobilă a generat 39%, iar internetul fix şi mobil de 30%, arată statistica Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), publicată joi.
Conform documentului, din totalul veniturilor raportate în intervalul ianuarie - iunie 2020, retransmisia programelor TV a generat 14%, în timp ce serviciile au avut o pondere de 17%.
De asemenea, în funcţie de veniturile obţinute în primul semestru din 2020, Vodafone şi grupul Telekom aveau, fiecare, o cotă de piaţă de 25%, Orange - de 24%, iar ceilalţi furnizori au însumat 26%.
Datele ANCOM relevă faptul că, pe segmentul de Internet fix, la jumătatea acestui an, existau 5,5 milioane de conexiuni, în creştere cu 3% faţă de perioada similară din anul 2019, dintre care trei sferturi sunt conexiuni de foarte mare viteză (minim 100Mbps).
Traficul total de internet fix a crescut în perioada analizată, ca efect al crizei sanitare (+33%), însemnând un trafic mediu lunar de 41 GB/locuitor. Totodată, rata de acoperire a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 66%, la nivel naţional, în mediul urban fiind de 76%, iar în mediul rural de 53%.
În ceea ce priveşte numărul de conexiuni la Internet fix, la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 55%, Grupul Telekom - de 20%, şi ceilalţi furnizori de 25%.
La Internet mobil, statistica ANCOM arată că numărul total de conexiuni s-a redus cu 2%, influenţat de scăderea cu 9% pe segmentul cartelelor preplătite, în timp ce conexiunile 4G au stagnat la 12 milioane.
Traficul total de internet mobil a crescut cu doar 12% în primul semestru al anului 2020, astfel că traficul mediu lunar de internet mobil/locuitor a ajuns la 4,6 GB. În plus, la numărul de conexiuni la internet mobil active la jumătatea acestui an, Orange avea o cotă de piaţă de 38%, Vodafone - de 25%, iar ceilalţi furnizori de 37%.
La nivel naţional, numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere semestrială istorică (-9%), în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 1%, astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 3%.
Pe de altă parte, traficul de voce efectuat prin reţelele mobile a crescut cu 12%, impulsionat de creşterea masivă, cu 22% a duratei medii a apelurilor, dar traficul SMS s-a micşorat semestrial cu 25%, pe fondul intensificării utilizării aplicaţiilor de mesagerie instant şi reţelelor sociale. Per ansamblu, traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de către un locuitor a fost de 5 ore şi 12 minute/lună, respectiv de 31 SMS-uri/lună.
Raportat la numărul de cartele SIM active la jumătatea anului 2020, Orange deţinea o cotă de piaţă de 38%, iar Vodafone de 30%.
Pe segmentul telefoniei fixă s-a înregistrat o scădere de 4%, de la an la an, iar în funcţie de numărul de abonaţi, Grupul Telekom avea o cotă de piaţă de 38%, RCS&RDS 36%, iar restul furnizorilor, de 26%.
La capitolul televiziune, raportul ANCOM evidenţiază 7,7 milioane de abonamente la servicii TV (+2% creştere semestrială), dintre care 5,6 milioane erau abonamente prin cablu (+4% per total, din care +9% în rural şi +1% în urban). În funcţie de numărul de abonaţi de la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 55%, în timp ce Grupul Telekom deţinea 16%.
Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul I 2020 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de către furnizorii care au obligaţia de a transmite către Autoritate valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.
574