Numărul de noi fișiere malware detectate în fiecare zi crește cu 5,2%, ajungând până la 360.000 în 2020

Posted by
Share Button

A existat, de asemenea, o creștere semnificativă a numărului de backdoors detectate, precum și a numărului fișierelor de tip worms (programe rău intenționate care se replică automat în sistem), scrise în limbajul VisualBasicScript și aparținând de obicei familiei malware Dinihou.

În declin este adware (programe care bombardează cu reclame), care a înregistrat o scădere de 35% în comparație cu 2019.

Majoritatea fișierelor malware detectate (89,80%) au fost descoperite prin fișiere Windows PE - un format de fișier specific sistemelor de operare Windows. În același timp, numărul noilor programe malware legate de sistemele de operare Android a scăzut cu 13,7%. Având în vedere că mulți oameni lucrau și studiau de acasă, cel mai probabil pe computere și laptop-uri, atacatorii par să-și fi concentrat atenția asupra acestor dispozitive. A existat, de asemenea, o creștere de 27% a numărului de scripturi diferite - trimise prin campanii de e-mail rău intenționate sau întâlnite pe site-uri web infectate, ceea ce ar putea, din nou, să reflecte faptul că oamenii au petrecut mai mult timp pe internet, iar atacatorii au încercat să valorifice acest fapt.

„În ultimul an, sistemele noastre de detectare au descoperit mult mai multe amenințări decât în ​​2019. În urma pandemiei, utilizatorii din întreaga lume au fost nevoiți să petreacă mai mult timp pe dispozitivele lor și online. Este greu de determinat dacă atacatorii au fost sau nu mai activi sau soluțiile noastre au detectat fișiere malware pur și simplu din cauza unei activități mai mari. Ar putea fi o combinație a ambelor. Oricum ar fi, am înregistrat o creștere vizibilă a numărului de noi fișiere rău intenționate anul acesta, iar acest lucru va continua, cel mai probabil, până în 2021, deoarece angajații continuă să lucreze de acasă și țările pun în aplicare restricții diferite. Cu toate acestea, dacă utilizatorii iau măsuri de securitate de bază, își pot reduce semnificativ riscul de expunere la astfel de situații”, spune Denis Staforkin, expert în securitate la Kaspersky.

Citiți mai multe despre statisticile anuale privind amenințările pe Securelist.com.

Pentru a rămâne protejat, Kaspersky recomandă următoarele:

  • Acordați o atenție deosebită și nu deschideți fișierele sau atașamentele suspecte primite din surse necunoscute. Verificați de două ori formatul URL și ortografia înainte de a descărca ceva. Site-urile web false pot arăta la fel ca și cele reale, dar vor exista anomalii care vă vor ajuta să faceți diferența.
  • Nu descărcați și nu instalați aplicații din surse necunoscute, care nu sunt de încredere.
  • Nu faceți clic pe linkurile primite din surse necunoscute și din reclame online suspecte.
  • Creați parole puternice și unice, inclusiv combinații de minuscule și majuscule, cifre și semne de punctuație și activați autentificarea cu doi factori.
  • Instalați întotdeauna actualizările cele recente. Unele dintre ele pot conține remedieri ale problemelor de securitate critice.
  • Ignorați mesajele care solicită dezactivarea sistemelor de securitate pentru software-ul de birou sau software antivirus.
  • Utilizați o soluție de securitate eficientă, adecvată tipului de sistem și dispozitivelor dumneavoastră, cum ar fi Kaspersky Internet Security sau Kaspersky Security Cloud. Vă va spune ce site-uri nu ar trebui să fie deschise și vă va proteja de malware.

Raportul face parte din Kaspersky Security Bulletin 2020.

612
Share Button

Leave a Reply