Numărul atacurilor ransomware a crescut, în 2020, cu 485% la nivel global, comparativ cu datele din anul precedent, arată o analiză publicată, joi, de către cercetătorii Bitdefender.
Potrivit sursei citate, utilizatorii ale căror dispozitive sunt infectate sunt sfătuiţi să nu plătească atacatorilor taxele solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise şi să se adreseze poliţiei.
"Odată ce plătesc recompensa, victimele nu au nicio garanţie că infractorii îşi vor onora promisiunea şi le vor reda accesul la date şi, în plus, ar putea fi ţintite din nou de aceeaşi grupare, întrucât au deja un istoric de bun-platnici. Nu în ultimul rând, încasările îi vor ajuta pe atacatori să dezvolte ameninţări informatice din ce în ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la şi mai multe victime infectate (...) În ajutorul victimelor vin şi companiile de securitate informatică ce dezvoltă constant instrumente pentru decriptare astfel încât cei infectaţi cu ransomware să nu mai fie nevoiţi să plătească recompensă, iar una dintre tendinţele recente este ca victimele ransomware să aştepte apariţia unui instrument gratuit pentru deblocarea datelor chiar dacă acesta nu există, ceea ce afectează semnificativ încasările grupărilor de criminalitate organizată", notează compania de tehnologie.
În 2020, peste 1,3 milioane de oameni au folosit instrumentele de decriptare furnizate gratis de Bitdefender pentru a-şi recupera datele blocate fără să plătească vreo recompensă.
Ransomware rămâne una dintre cele mai prolifice ameninţări informatice ale momentului, iar atacatorii au exploatat timpul tot mai mare dedicat folosirii dispozitivelor, atât pe fondul muncii de acasă, cât şi al lipsei de alternative privind petrecerea timpului liber altfel decât online. La nivel global, numărul atacurilor ransomware a urcat cu 485%.
Victimelor infectate cu ransomware li se solicită sume cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice şi de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor, atenţionează experţii.
586