Aproape un sfert (23%) dintre utilizatorii online acordă întotdeauna aplicaţiilor şi serviciilor permisiunea de a le accesa microfonul sau camera web, în timp ce şase din zece persoane (59%) sunt îngrijorate de faptul că cineva le-ar putea urmări online, fără ştirea lor, arată un studiu global realizat de Kaspersky.
Potrivit cercetării, 60% din totalul utilizatorilor consideră că urmărirea activităţii lor prin intermediul camerei web s-ar putea realiza cu ajutorul unui software rău intenţionat.
"În ultimul an, dependenţa de videoconferinţe a dus la o creştere colosală a aplicaţiilor dedicate acestora, Un exemplu este Microsoft Teams, aplicaţie a cărei utilizare a crescut cu 894% în luna iunie 2020, comparativ cu luna februarie 2020. De asemenea, acest fenomen a provocat o penurie aproape mondială în ceea ce priveşte camerele web, mulţi furnizori de top văzând o cerere foarte crescută. Dată fiind utilitatea acestor tehnologii şi aplicaţii în contextul evenimentelor din ultimul an, în funcţie de nevoile profesionale, sociale şi de divertisment, oamenii le-au permis accesul la microfonul şi camera de pe dispozitiviul personal. Aceste instrumente au servit ca un facilitator în tranziţia bruscă către mediul digital, fapt care a făcut ca un total de 27% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani să spună că permit întotdeauna accesul la camere şi microfoane", relevă datele centralizate de Kaspersky.
În acelaşi timp, 38% dintre respondenţii cu vârsta de peste 55 de ani au indicat faptul că nu oferă niciodată aplicaţiilor şi serviciilor permisiune de acces.
Sondajul Kaspersky Consumer IT Security Risks Survey (Consumer ITSR) a fost realizat pe un eşantion de 15.070 de consumatori la nivel global, în perioada septembrie - octombrie 2020.
569