Un ONG atrage atenţia asupra consecinţelor negative pe care programul Rabla pentru electrocasnice îl are pe termen lung asupra mediului înconjurător

Posted by
Share Button

Asociaţia RESPO DEEE atrage atenţia asupra consecinţelor negative pe care Programul Rabla pentru electrocasnice îl are pe termen lung asupra mediului înconjurător şi asupra educaţiei populaţiei în vederea reciclării.

Asociaţia RESPO DEEE trage un semnal de alarmă asupra consecinţelor negative pe care un astfel de program îl are pe termen lung asupra mediului înconjurător şi asupra educaţiei populaţiei.

Asociaţia susţine că Programul Rabla nu educă populaţia să recicleze firesc

“Pe termen lung, acest program de Buy Back este ineficient şi chiar periculos pentru mediul înconjurător. Când predau un echipament electric sau electrocasnic vechi şi nefolosit, majoritatea oamenilor aşteaptă să primească foloase materiale, mai exact un voucher valoric. Programul Rabla pentru Electrocasnice face exact acest lucru şi contravine tuturor eforturilor de educare şi conştientizare a populaţiei pe care noi, prin intermediul OTR-urilor, le desfăşurăm. Vom ajunge în situaţia în care cei care deţin în casă astfel de echipamente nu le vor mai oferi spre reciclare, ci le vor păstra până când va apărea un operator economic dispus să le acorde un avantaj financiar. Acele deşeuri de echipamente electrice şi electronice, păstrate în casă, uneori chiar ani buni, sunt deşeuri periculoase pentru sănătate”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.

Asociaţia precizează că astfel de programe de stimulare a consumului vor duce, în timp, la creşterea cantităţii de deşeuri de echipamente electrice şi electronice păstrate în casele românilor.

“Oamenii trebuie să înţeleaga că un OTR încasează între 10-23 de lei pentru un frigider vechi, care cântăreşte în jur de 50 de kilograme, în această sumă intrând costurile de colectare, transport şi reciclare. Dacă oamenii se învaţă să primească cel puţin 100 de lei pentru un produs similar devenit DEEE (deşeu de echipament electric şi electronic) atunci se va încetini considerabil ritmul de reciclare în România şi vom ajunge în imposibilitatea de a respecta directivele Comisiei Europene”, a mai declarat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO.

Potrivit Aociaţiei, deşi tarifele de gestionare a deşeurilor au fost aproape la fel ca cele din anul 2007 şi ţinta minimă de colectare era calculată la 45% din media volumelor puse în piaţă în 3 ani anteriori, România a reuşit în anul 2019 să adune un total de 86.000 tone DEEE faţă de o ţintă de colectare naţională de 104.000 tone.

În anul 2021 România are o ţintă minimă de colectare de 65% din media volumelor puse în piaţă din ultimii 3 ani, cu o valoare aproximativă de 160.000 de tone.

Legislaţia a fost modificată atât din perspectiva modului de calcul al ţintei minime de colectare pentru DEEE cât şi din punctul de vedere al penalităţilor impuse de autorităţi în cazul neîndeplinirii acestor ţinte minime de colectare. În prezent aceste penalităţi ajung la 4 lei/kg DEEE în sarcina OTR-urilor care nu-şi îndeplinesc targetul. 2021 este primul an în care aceste penalităţi sunt calculate de către Administraţia Fondului de Mediu.

Programul Rabla pentru Electrocasnice este iniţiativa Ministerului Mediului şi a Administraţiei Fondului de Mediu, prin care statul va acorda vouchere în valoare de 75 de milioane de lei populaţiei pentru achiziţionarea de electrocasnice noi din clase energetice superioare.

Programul Rabla pentru Electrocasnice a debutat în anul 2018 cu un buget de 20 de milioane de lei, a ajuns la 40 milioane lei în 2019, a fost întrerupt în 2020 din cauza pandemiei. Anul acesta a fost reluat cu un buget de 75 de milioane de lei, valoarea voucherelor ajungând acum la 500 lei.

755
Share Button

Leave a Reply