Uniunea Europeană va acuza Apple de comportament anticoncurenţial în legătură cu tehnologia de cipuri NFC, au declarat persoane apropiate situaţiei, o măsură care ar expune compania la o amendă semnificativă şi care ar putea-o obliga să îşi deschisă sistemul de plăţi mobile companiilor concurente, transmite Reuters.
Producătorul de iPhone-uri este în atenţia comisarului pentru concurenţă Margrethe Vestager din iulie anul trecut, când a lansat o investigaţie referitoare la Apple Pay.
Îngrijorările preliminare sunt că cipul NFC al Apple care permite plăţile de tipul tap-and-go, termenii li condiţiile de utilizare a serviciului de plăţi Apple Pay în aplicaţiile şi website-urile comercianţilor şi refuzul companiei de a permite accesul firmelor concurente la sistemul de plăţi.
De atunci, Comisia Europeană şi-a restrâns atenţia doar la cipul NFC, care poate fi accesat doar de Apple Pay, a spus una dintre surse.
Autoritatea competentă din UE pregăteşte acum o fişă de acuzaţie cunoscută sub denumirea de declaraţie de obiecţii, care ar putea fi trimisă companiei Apple anul viitor, a spus una dintre surse.
Astfel de documente stabilesc de obicei practici considerate anticoncurenţiale de către autoritatea de reglementare.
Comisia, care are alte trei cazuri împotriva Apple, a refuzat să comenteze.
Executivul UE poate amenda companiile până la 10% din cifra lor de afaceri globală pentru încălcarea normelor UE, care, pe baza veniturilor Apple din 2020, ar putea ajunge la 27,4 miliarde de dolari.
Apple, care a citat probleme de confidenţialitate şi siguranţă pentru politica sa cu privire la Apple Pay, nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.
Plăţile cu NFC au crescut în popularitate parţial ca urmare a pandemiei de Covid-19.
Disponibilitatea largă a Apple Pay şi experienţa superioară a consumatorilor pe un site web mobil sau în magazin îi oferă un avantaj competitiv faţă de rivali, potrivit unor analişti.
Apple Pay este, de asemenea, în atenţia altor autorităţi de reglementare şi autorităţi. Coreea de Sud a aprobat luna trecută un proiect de lege care interzice operatorilor majori ai magazinelor de aplicaţii, inclusiv Apple, să oblige dezvoltatorii de software să îi folosească sistemele de plată.
În 2019, Germania a adoptat o lege care impune Apple să îşi deschidă sistemul de plăţi mobile companiilor concurente, pentru o taxă rezonabilă.
În acelaşi an, autoritatea antitrust din Olanda a început o investigaţie cu privire la App Store şi cerinţa ca dezvoltatorii de aplicaţii să îi folosească sistemul de plată pentru achiziţii în aplicaţie şi să plătească un comision de 30% în primul an.
551