George Barbu, CEO ABN Systems International: Casa inteligentă poate automatiza sarcinile noastre de zi cu zi

Posted by
Share Button

Casa inteligentă devine un concept tot mai des întâlnit în viețile noastre, iar cum unii dintre inovatorii de frunte din acest domeniu sunt chiar niște români, am luat pulsul acestui trend într-un interviu cu George Barbu, CEO ABN Systems International (Tellur).

Technoreport.ro: Ce trebuie sa facă o casă inteligentă și cum ne poate ușura viața?

Conceptul de Smart Home integrează tehnologii, produse și aplicații, interconectate între ele, astfel încât utilizarea lor să fie una extrem de facilă, iar rezultatul final să îmbunătățească semnificativ stilul de viață. O casă devine inteligentă atunci când produsele smart din interiorul ei, de la lumini, calorifere, aparate electrocasnice, alarme și până la dispozitivele de distribuit hrană și apă pentru animale de companie interacționează și pot fi controlate printr-o singură aplicație de la distanță. În cazul nostru, este vorba de aplicația Tellur Smart Home.

O casă inteligentă te ajută în multiple feluri: al confortului și al comodității, al timpului câștigat, al controlului, al securității integrate, al siguranței, al comunicării la distanță, al eficienței energetice sau al libertății de personalizare.

Tehnologia de casă inteligentă poate automatiza sarcinile de zi cu zi, cum ar fi aprinderea și stingerea luminilor, reglarea termostatului și controlul aparatelor, ceea ce poate face traiul într-o casă mai confortabil și mai convenabil. De asemenea, ajută la reducerea consumului de energie prin automatizarea caracteristicilor de economisire a acesteia, cum ar fi stingerea luminilor și a aparatelor când nu sunt utilizate și reglarea termostatului în funcție de ocuparea și temperatura ambientală.

Produsele Smart Home pot oferi o securitate sporită prin caracteristici precum închiderea inteligentă a ușilor, sonerie cu cameră video și senzori de mișcare care detectează și alertează proprietarii asupra activităților suspecte. Cu ajutorul lor, utilizatorul își poate personaliza casa, în funcție de nevoile și preferințele sale unice, beneficiind de toate calitățile acestora și construindu-și o experiență de viață pe măsură.

De exemplu, ne dorim ca centrala termică să genereze o anumită temperatură, la momentul când ajungem acasă, dar să nu consume energie cât timp suntem plecați. Dacă dorim să curățăm geamurile, fără efort și timp pierdut, un robot eficient poate face treaba foarte bine în locul nostru. Dacă vrem să ne asigurăm că animalul de companie este bine hrănit când suntem plecați, avem dispozitive speciale prin care îl putem hrăni sau comunica cu el de la distanță. Vrem să știm că locuința noastră se află în siguranță când suntem plecați, iar tehnologia ne ajuta în acest sens, putem vedea oricând ce se întâmplă acasă prin intermediul aplicației. Practic, avem întreaga casă la îndemână, oricând și de oriunde, la distanță de un buton. 

Technoreport.ro: Ce soluții propune Tellur?

ABN Systems are un portofoliu diversificat de produse Tellur Smart Home, care au la bază tehnologii de ultimă oră, beneficiază de un bun raport calitate-preţ şi pot fi gestionate de oriunde prin aplicația Tellur Smart, disponibilă gratuit în AppStore și GooglePlay. Toate dispozitivele smart se pot conecta prin intermediul acestei aplicații, care a depășit 45.300 de utilizatori înregistrați, cu peste 54.500 de device-uri active, după o creștere de peste 30 de ori în ultimii trei ani. Platforma care stă la baza aplicației Tellur Smart are peste 30 de milioane de utilizatori, fiind realizată de o companie cu statut de lider mondial în domeniu.  

Atât produsele Tellur, cât și aplicația Tellur Smart sunt create în așa fel, încât să poată fi instalate și utilizate de orice consumator, fără a fi necesare cunoștințe specifice. Acestea răspund, practic, la toate temerile utilizatorilor privind compatibilitatea, complexitatea, securitatea datelor personale sau fiabilitatea.

Toate produsele Tellur sunt realizate pentru a fi compatibile cu majoritatea sistemelor pe care deja consumatorii de folosesc (de ex. întrerupătoarele se potrivesc în locașurile existente și funcționează cu instalația electrică existentă; termostatele funcționează cu aproape toate tipurile de centrale, etc).

În privința securității datelor personale, toate informațiile utilizatorilor conectați la aplicația Tellur Smart „trec” prin servere din UE care sunt autorizate și respecta toate normele GDPR în vigoare.

Totodată, soluțiile noastre sunt extrem de fiabile. În cazul oricăror produse din segmentul electro-IT, mai pot apărea probleme generate atât de produse, cât și de utilizare a lor, dar pentru acest lucru, Tellur ofera programul Re.fresh, un serviciu de ridicare și returnare a produselor, astfel încât experiența utilizatorului cu produsele să fie una cât mai facilă și plăcută.

Toate aceste produse Smart au cel puțin aceleași funcționalități ca produsele non-smart. Aplicația Tellur Smart permite integrarea oricărui produs Smart care se poate conecta cu aproape toate tehnologiile disponibile în acest moment (WiFi, Bluetooth sau ZigBee). În prezent, lucrăm împreună cu partenerii noștri la implementarea noii tehnologii Thread care va permite oricărui produs compatibil să se interconecteze cu oricare altele compatibile.

Lansăm constant noi produse Tellur Smart Home, între care se regăsesc camere de supraveghere video, termostate, întrerupătoare, precum și dispozitive de distribuit hrană și apă pentru animale de companie.

În privința reducerii consumului de energie, produsele Smart Home pot fi programate să regleze consumul pe baza unor scenarii precum: (1) becurile dintr-o încăpere se pot aprinde și stinge la deschiderea și închiderea ușii, folosind un senzor de mișcare; (2) dacă, după ora 9:00, nimeni nu mai este acasă, becurile și prizele se închid automat; (3) dacă nimeni nu revine în locuință până la ora 18:00, se programează centrala termică pentru a ajunge la 22 de grade numai la ora respectivă; (4) seara, după ora 23:00, se poate întrerupe alimentarea tuturor televizoarelor din casă; (5) în momentul în care o priză detectează un consum mai mic decât o anumită valoare, aceasta se închide automat, ceea ce va elimina consumul dispozitivelor care sunt în modul stand-by.

Estimări internaționale arată că dispozitivele electrocasnice și electronice aflate în modul stand-by consumă între 5 și 10% din energia anuală a unei locuințe, numită și „energie vampir”, iar reglarea consumului ne poate scăpa de acești „dușmani” invizibili.

Technoreport.ro: Cum credeți că stăm noi, România, din punct de vedere al caselor inteligente și conectate față de UE sau America de Nord?

România urmează trendul general de creștere a acestei piețe, cu tot mai mulți utilizatori interesați să își construiască case inteligente. A-ți transforma o locuință într-una inteligentă este ceva ce toată lumea poate face cu ușurință astăzi, pe când, acum câțiva ani, era imposibil fără să fi proiectat acest lucru din momentul construcției clădirii. Soluțiile Smart Home disponibile acum sunt mult mai accesibile ca preț și mai ușor de implementat.

În România, piața Smart Home este încă una mică, estimată anul trecut la circa 25-30 de  milioane de euro, aproximativ 1% din întreaga piață europeană, de 23 de miliarde de euro. Cereri mai mari se manifestă în țări precum Marea Britanie, Germania, Franța și Italia, totuși, în ultima perioadă, cererea de astfel de produse a crescut foarte mult și în România. O piață mică înseamnă un mare potențial de creștere, de 30-40% în 2023.

Pandemia, munca la distanță, numărul tot mai mare de utilizatori de internet, creșterea venitului disponibil al consumatorilor în economiile în curs de dezvoltare, importanța tot mai mare a monitorizării locuințelor în locații îndepărtate, nevoia tot mai mare de soluții de economisire de energie și cu emisii reduse de carbon, alături de proliferarea rapidă a smartphone-urilor și gadgeturilor inteligente - toate aceste aspecte sunt doar câţiva factori determinanţi ai creșterii pieței de profil.

Valoarea pieței globale de produse Smart Home este așteptată să ajungă la 115,70 miliarde USD, în 2026, potrivit datelor agregate de Statista în analiza Technology Market Outlook. În acel an, este anticipat că, în întreaga lume, vor fi 573,7 milioane de locuințe „smart”.

Până în 2025, peste 400 de milioane de case din întreaga lume, sau 19% din toate gospodăriile, vor avea cel puțin un tip de sistem inteligent instalat, potrivit studiilor de piaţă internaţionale.

Și noi am înregistrat creșteri consistente, de la an la an, pe segmentul produselor Tellur Smart Home. Spre exemplu, în primele nouă luni din 2022 am înregistrat o creștere de 76% a vânzărilor pentru categoria de produse Tellur Smart Home, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Vorbim de o tendință generală care se înscrie în evoluția ascendentă a pieței Smart Home la nivel mondial. Fiind prezenți cu produsele noastre Tellur Smart Home în peste 30 de țări am constatat foarte bine această tendință de evoluție pozitivă în fiecare țară unde suntem prezenți.

Technoreport.ro: Care ar fi costurile pentru transformarea unei case normale într-o casa inteligentă?

Nu este ușor de estimat, deoarece sunt multiple aspecte care determină costul final al unei astfel de transformări. Depinde de dimensiunea casei, de materialele folosite în construirea ei, de ceea ce își dorește utilizatorul final, de echipamentele pe care le achiziționează și de bugetul pe care dorește să-l aloce pentru un astfel de proiect.

În prezent, costurile pentru transformarea unei case într-una inteligentă aș putea spune că sunt la îndemâna oricui. Diferența de preț între un produs smart și unul non-smart nu mai este atât de mare și acum se poate recupera mult mai repede, utilizatorul beneficiind în același timp de toate avantajele oferite de acesta.

Din punct de vedere al reducerii cheltuielilor cu energia, pentru un apartament de două camere, costul dispozitivelor Tellur Smart cu ajutorul cărora se poate programa reducerea consumului, se situează la circa 200 de euro.

Într-o casă inteligentă, proprietarii ajung să economisească bani la facturile de energie, la costurile de întreținere și la primele de asigurare. Au acces și control la distanță, putând să monitorizeze și să controleze dispozitivele și sistemele lor de oriunde. Soluțiile smart pot fi integrate cu alte dispozitive și sisteme, cum ar fi cele de divertisment de acasă, difuzoarele inteligente și asistenții virtuali, pentru o experiență intuitivă. Mai mult, putem vorbi de protecție pentru viitor: este o investiție care poate crește valoarea unei case, făcând-o mai atractivă pentru potențialii cumpărători și mai pregătită pentru cele mai recente avansuri în tehnologie.

Technoreport.ro: Cu case inteligente aproape gata, care credeți că va fi impactul asupra administrației pentru a transforma orașele în Smart Cities?

Transformarea orașelor într-unele inteligente este un proces pe termen lung, cu investiții majore, care implică multe părți interesate: administrații centrale și locale, agenți economici și, nu în ultimul rând, înșiși locuitorii, dar rezultatul  final este unul benefic asupra stării de bine a tuturor și merită tot efortul.

În mod ideal, mai multe case inteligente ar însemna mai mulți oameni mulțumiți de impactul transformării digitale a mediului lor de viață, care să exercite o presiune mai puternică asupra administrațiilor locale în direcția transformării orașelor în Smart Cities.

Cu toate acestea, cred că procesul va mai dura și în România sunt mai multe orașe care aplică soluții smart în toate aspectele vieții urbane, de la gestionarea deșeurilor, la coordonarea traficului, reducerea consumului de energie și altele.

Technoreport.ro: Este sustenabilă această soluție a caselor inteligente?

Sigur că da. Sustenabilitatea reprezintă unul dintre aspectele cheie ale acestor soluții inteligente. Vorbim de iluminare, încălzire, ventilație, diverse echipamente electrocasnice care presupun un consum cât mai mic de energie, reducerea impactului asupra mediului, eficiență, dar și confort.

Noi am lansat anul trecut, Tellur Green, gama noastră de produse realizate din materiale naturale, reciclate sau reciclabile, care se va extinde în fiecare an, oferind în mod continuu opțiuni avansate pentru produse electronice durabile. Să devenim sustenabili este unul dintre planurile noastre pe termen lung. Până în 2030, vrem ca cel puțin 85% dintre produsele brandului Tellur să devină ecologice. Este de datoria noastră, a tuturor, să reducem impactul poluării cu plastic asupra mediului și cred că, prin acest prim pas, vom putea livra produse de calitate, dar în același timp vom oferi un sprijin consistent și conservării naturii.

500
Share Button

Leave a Reply