ANCOM: Numărul conexiunilor 5G s-a dublat în prima jumătate a anului

Posted by
Share Button

Numărul conexiunilor 5G de internet mobil s-a dublat în prima jumătate a acestui an, depăşind 1,5 milioane, informează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în continuare se remarcă creşterea cu 10% a numărului de conexiuni Gigabit de internet fix, cele 1,9 milioane de conexiuni reprezentând aproape 30% din total, conform raportului de date statistice aferent primului semestru al anului 2023.

Raportul semnalează, în ceea ce priveşte internetul fix, că numărul total de conexiuni a ajuns la 6,5 milioane (+2%), peste 91% permiţând viteze care depăşesc 100 Mbps, 29% dintre conexiuni (1,9 milioane de conexiuni, în creştere cu 10%) permit viteze de cel puţin 1 Gbps, în timp ce conexiunile sub 100 Mbps continuă să piardă din popularitate, traficul mediu lunar a ajuns la 80 GB per locuitor (+11%), adică 2,7 GB/zi. La nivel naţional, rata de penetrare la 100 de gospodării a ajuns la 79% (84% în mediul urban şi 71% în mediul rural), în timp ce ritmul de creştere a numărului de conexiuni din mediul rural (+3%) continuă să îl depăşească pe cel din urban (+1%). După numărul de conexiuni, primii 3 furnizori erau RCS&RDS (69%), grupul Orange (18%) şi Vodafone (11%).

Pe partea de internet mobil, numărul total de conexiuni active (21,3 milioane) a rămas aproape constant (+1%), iar 75% dintre acestea permit 4G şi/sau 5G (15,9 milioane), numărul conexiunilor 5G s-a dublat în prima jumătate a anului, depăşind 1,5 milioane de conexiuni. Aproape 20 de milioane de conexiuni sunt legate de telefonia mobilă, restul fiind dedicate internetului mobil, accesul realizându-se prin modem/card/USB. Traficul mediu lunar a fost de 9,2 GB per locuitor (+4%), adică aproximativ 300 MB/zi. După numărul de conexiuni active, primii 3 furnizori erau grupul Orange (38%), RCS&RDS (26%) şi Vodafone (24%).

În privinţa telefoniei mobile, erau active 23,4 milioane de cartele SIM, dintre care 66% pe bază de abonament şi 34% pe bază de cartele preplătite. Numărul cartelelor SIM cu abonament de telefonie mobilă a înregistrat o creştere de 3%, în timp ce numărul de cartele SIM preplătite active a scăzut cu 7%. Traficul total de voce a înregistrat o scădere de 3%, până la 30,5 miliarde de minute, în timp ce traficul mediu efectuat de un locuitor a fost de 4 ore şi 27 minute/lună, precum şi 16 SMS-uri/lună. În funcţie de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului, grupul Orange avea o cotă de piaţă de 36%, Vodafone 28%, iar RCS&RDS 23%.

Conform raportului ANCOM, în ceea ce priveşte televiziunea, numărul abonaţilor la servicii TV s-a menţinut la valoarea de 7,8 milioane şi a continuat preferinţa utilizatorilor de a migra către serviciile de retransmisie prin cablu (+2%, până la 6,7 milioane abonaţi) în defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-14%, până la un total de 1 milion). În funcţie de numărul total de abonaţi, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 71%, grupul Orange 15%, Vodafone 10%.

Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 2,3% în prima jumătate a anului 2023, depăşind 8,3 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro). Creşterea veniturilor din internet fix şi mobil nu a fost suficientă pentru compensarea scăderii veniturilor cu ridicata (wholesale) din telefonia mobilă, menţionează raportul. Internetul (fix şi mobil) a generat 37% din totalul veniturilor, telefonia mobilă 30%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixă 9%, iar celelalte tipuri de reţele/servicii 9%. În funcţie de veniturile obţinute din comunicaţii electronice, primii 3 furnizori erau: grupul Orange (39%), RCS&RDS (25%) şi Vodafone (24%).

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul I 2023 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligaţia de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013. 

258
Share Button

Leave a Reply