Regulile mai stricte privind achiziţiile publice urmăresc să elimine şi sistemul de operare Windows al Microsoft şi software-uri de producţie străină în favoarea opţiunilor naţionale.
Cele mai recente reguli de achiziţie reprezintă cel mai important pas făcut până acum de China pentru a crea înlocuitori interni pentru tehnologia străină şi seamănă cu măsurile luate în SUA, în contextul creşterii tensiunilor dintre cele două ţări. Washingtonul a impus sancţiuni unui număr tot mai mare de companii chineze din motive de securitate naţională, a adoptat legi pentru a încuraja producerea mai multor tehnologii în SUA şi a blocat exporturile de cipuri avansate şi instrumente conexe către China.
În decembrie, administraţia de la Beijing a publicat prima sa listă de procesoare şi sisteme de operare "sigure şi fiabile", toate provenind de la companii chineze, informează Financial Times.
Printre cele 18 procesoare aprobate se numără cipuri de la Huawei şi de la grupul Phytium, susţinut de stat. Ambele se află pe lista neagră a Washingtonului.
Reorganizarea achiziţiilor de la Beijing face parte dintr-o strategie naţională de autarhie tehnologică în sectoarele militar, guvernamental şi de stat, care a devenit cunoscută sub numele de xinchuang sau "inovaţia aplicaţiilor IT".
Standardele "sunt primele instrucţiuni clare şi detaliate la nivel naţional pentru promovarea xinchuang", a declarat un oficial guvernamental local care gestionează înlocuirea sistemelor IT.
279