Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat, luni, în consultare publică, proiectul de decizie privind comunicarea documentelor prin intermediul serviciului electronic "My ANCOM", potrivit unui comunicat remis luni redacției noastre.
"Noul serviciu dezvoltat de ANCOM pune la dispoziţia furnizorilor din domeniul comunicaţiilor electronice, furnizorilor de servicii poştale, precum şi altor categorii de persoane un nou cadru de comunicare, prin mijloace electronice, cu Autoritatea. ANCOM continuă astfel procesul de transformare digitală a activităţii sale în relaţia cu toate părţile interesate", se arată în comunicat.
Conform sursei citate, proiectul de decizie stabileşte categoriile de persoane care vor putea să utilizeze serviciul şi, totodată, condiţiile şi regulile pe baza cărora se va realiza comunicarea prin intermediul "My ANCOM".
"Stabilirea acestor categorii a avut în vedere dispoziţiile legale actuale, precum şi relaţiile funcţionale ale Autorităţii cu entităţi din domeniul public şi privat, fără a fi exclus ca pe viitor, în funcţie de evoluţiile domeniului şi de necesităţile de comunicare identificate de Autoritate, să fie completate respectivele categorii", se mai precizează în document.
Potrivit sursei citate, "My ANCOM" reprezintă un spaţiu virtual privat, care gestionează documentele şi istoricul acestora pentru fiecare utilizator, pentru efectuarea comunicării electronice cu Autoritatea.
Prin intermediul "My ANCOM", Autoritatea va realiza comunicarea oricăror documente, inclusiv a solicitărilor de informaţii, deciziilor, altor acte administrative, proceselor-verbale de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, actelor de executare silită, răspunsurilor la diverse cereri ori petiţii, informărilor, în original sau în copie conformă cu originalul.
Funcţionalităţile serviciului "My ANCOM" vor permite cel puţin: înregistrarea datei şi a orei de încărcare a fiecărui document destinat comunicării, păstrarea fiecărui document încărcat destinat comunicării pentru o perioadă de 3 ani, informarea destinatarului prin intermediul unui mesaj la o adresă de poştă electronică indicată de acesta cu privire la încărcarea de către ANCOM a unui document.
De asemenea, după încărcarea unui document destinat comunicării, nu este posibilă înlocuirea sau alterarea conţinutului acestuia ori a datei şi orei de încărcare înregistrate.
Conform dispoziţiilor în vigoare, implementarea serviciului "My ANCOM" nu limitează Autoritatea în a utiliza şi alte mijloace de comunicare în relaţia cu beneficiarii.
Totodată, prin efectul Legii 198/2022, beneficiarii din oficiu ai serviciului "My ANCOM" sunt furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de servicii poştale cărora ANCOM le va crea conturi de acces la acest serviciu, fără a fi nevoiţi să transmită o cerere în acest sens.
"Pe lângă beneficiarii din oficiu, proiectul propune acordarea, la cerere, a calităţii de beneficiar al serviciului "My ANCOM" pentru categorii precum: autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, operatori de reţea, furnizori de servicii de găzduire electronică cu resurse IP care au urmat procedura de informare prevăzută de Decizia ANCOM 423/2023 privind obligaţiile ce le revin anumitor furnizori de servicii de găzduire electronică cu resurse IP", susţin reprezentanţii autorităţii.
În cuprinsul proiectului de decizie sunt detaliate condiţiile privind accesul din oficiu la "My ANCOM" a beneficiarilor, accesul pentru categoriile de persoane care solicită acces în baza unei cereri, modalităţile de renunţare la serviciul "My ANCOM", precum şi consecinţele renunţării în funcţie de categoria de beneficiar din care face parte cel care renunţă la utilizarea serviciului.
De asemenea, proiectul stabileşte condiţiile şi regulile de comunicare a documentelor de către ANCOM prin intermediul serviciului "My ANCOM", respectiv cele de comunicare de documente, cereri, date sau informaţii din partea beneficiarilor către ANCOM.
Serviciul "My ANCOM" va fi funcţional la data intrării în vigoare a deciziei, moment în care se vor demara şi procedurile de comunicare a credenţialelor de acces către beneficiarii cărora ANCOM le va crea din oficiu conturi de acces. Tot de la această dată, părţile interesate vor putea transmite către Autoritate cereri de creare a conturilor la serviciul "My ANCOM".
Potrivit sursei citate, comunicarea de documente prin intermediul serviciului va începe în termen de 2 luni de la data intrării în vigoare a deciziei.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultrarapide.
251