Problemă uriaşă a societăţii moderne: stăm trei luni pe an navigând pe smartphone

Posted by
Share Button

Datele recente arată că petrecem o cantitate uriaşă de timp în faţa micilor ecrane: 349 de minute pe zi, echivalentul a 41 de ore pe săptămână sau 3 luni întregi din an.

Datele, referitoare la utilizatorii din SUA, raportate de Statista şi măsurate de Verto Analytics, sunt îngrijorătoare pentru toate categoriile de vârstă. Generaţia Z deblochează smartphone-ul de 79 de ori pe zi, în timp ce utilizatorii milenialii sau generaţia X verifică aceste dispozitive de 4,8 ori pe oră în timpul programului de lucru.

Specialiştii avertizează că acest comportament ne antrenează să fim neatenţi şi permanent distraşi de la viaţa reală.

Mark Morbe, psihoterapeut şi expert în adicţii tehnologice, atrage atenţia că trecerea la era digitală s-a produs extrem de rapid, iar acum viaţa noastră s-a mutat aproape în totalitate în mediul online, scrie La Repubblica.

„Este un adevărat antrenament de neatenţie. Când nu suntem online, ne gândim la ceea ce se întâmplă online, iar viaţa noastră offline s-a schimbat şi a devenit o ramificaţie a ceea ce se întâmplă online", avertizează Mark Morbe,.

Am ajuns să fim atât de condiţionaţi să fim mereu conectaţi, încât simţim des vibraţii fantomă ale telefonului. Smartphone-ul a devenit instrumentul principal pe care îl purtăm la noi, înlocuind numeroase obiecte de uz curent precum ceasul sau lista de cumpărături.

Printre motivele principale ale acestei dependenţe se numără teama de a nu rata ceva important sau de a fi exclus din evenimente şi interacţiuni sociale, fenomenul cunoscut ca „FOMO".

Psihologii recomandă concentrarea pe momentul prezent, cultivarea relaţiilor reale şi recunoaşterea faptului că este imposibil să fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă online.

Pentru a ţine sub control această adicţie, experţii sugerează stabilirea unor limite concrete, folosirea aplicaţiilor care monitorizează timpul petrecut pe reţele şi reintroducerea unor obiecte tradiţionale precum ceasul de mână. De asemenea, este recomandat să ne implicăm în activităţi recreative fără dispozitive electronice şi să reorganizăm spaţiul pentru a face tehnologia mai puţin accesibilă în anumite momente ale zilei.

64
Share Button

Leave a Reply