ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix, în creştere de aproape trei ori, în ultimii 6 ani

Posted by
Share Button

Viteza medie de download a crescut cu 184% în cazul internetului fix, respectiv cu 70% pentru internetul mobil, în ultimii şase ani, relevă datele cuprinse într-un raport publicat, marţi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În acelaşi timp, faţă de valorile înregistrate la nivelul anului 2018, în 2023, viteza medie de upload pentru internetul fix s-a majorat cu 240%, iar cea pentru internet s-a menţinut constantă.

Potrivit sursei citate, în urma rezultatelor testelor realizate de către utilizatorii finali în cadrul platformei Netograf pe parcursul anului 2023 pentru serviciul de internet fix, viteza medie de download la nivel naţional a crescut cu aproximativ 15% faţă de anul precedent, până la o valoare de 381 Mbps, în timp ce viteza medie de upload a înregistrat un salt de 24%, la 347 Mbps.

Comparativ cu valorile înregistrate la nivelul anului 2018, în 2023 viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 184%, iar viteza medie de upload a crescut cu 240%.

În ceea ce priveşte serviciul de internet mobil, viteza medie de download la nivel naţional a ajuns la 39 Mbps (faţă de 38 Mbps, în 2022). Totodată, anul trecut, viteza medie de upload a înregistrat o valoare de 12 Mbps, fiind în scădere faţă de anul anterior.

„Debutul restrângerii acoperirii cu tehnologii de comunicaţii mobile de a treia generaţie (3G), în cursul anului 2023, în cadrul reţelelor mobile naţionale, oferă un indiciu important cu privire la tendinţa de stagnare în evoluţia acestor viteze. Se poate totuşi estima în mod rezonabil că vitezele de download şi upload vor înregistra ajustări pozitive în anii următori, odată cu încheierea procesului de eliminare a tehnologiilor 3G, concomitent cu avansul implementării, la nivelul reţelelor mobile, a tehnologiilor de comunicaţii mobile de a cincea generaţie (5G). Comparativ cu anul 2018, viteza medie de download pentru internetul mobil a crescut cu 70% în 2023, iar viteza medie de upload s-a menţinut constantă”, se arată într-un comunicat de presă al ANCOM, transmis AGERPRES.

Pe segmentul de reclamaţiilor înregistrate în anul 2023, la o mie de conexiuni active pentru cei mai mari furnizori de internet fix (din punct de vedere al numărului de conexiuni) se încadrează între patru şi 254 de reclamaţii, în timp ce în cazul internetului mobil, numărul acestora a fost cuprinse în intervalul 2,6 – 4,5 reclamaţii.

Din evoluţia numărului de reclamaţii privind deranjamentele valide, se observă o tendinţă de scădere (îmbunătăţire a calităţii) pentru trei dintre furnizorii de internet fix şi o tendinţă de creştere a numărului de reclamaţii pentru ceilalţi doi, comparativ cu anul 2022.

De asemenea, numărul reclamaţiilor referitoare la deranjamente are o valoare foarte mică în rândul majorităţii furnizorilor, între 0,1 şi 4,1 reclamaţii, la nivel de semestru.

ANCOM a creat platforma Netograf (care cuprinde o aplicaţie web şi aplicaţii dedicate terminalelor mobile şi fixe) prin intermediul căreia utilizatorii pot evalua performanţa serviciului, precum şi evoluţia acesteia în timp.

În România, Netograf este mecanismul certificat de măsurare a calităţii serviciului de acces la internet, fiind singura platformă care ajută utilizatorii să obţină despăgubiri privind calitatea internetului fix şi mobil.

463
Share Button

Leave a Reply