Gigantul sud-coreean Samsung Electronics va renunţa la aproximativ 30% din angajaţii săi din străinătate, la unele divizii, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Compania a dat instrucţiuni subsidiarelor din întreaga lume să reducă numărul de angajaţi la diviziile de vânzări şi marketing cu aproximativ 15% iar în sectorul administrativ cu până la 30%, susţin sursele.
Planul va fi implementat până la finalul acestui an şi va afecta locurile de muncă din America de Nord şi de Sud, Europa, Asia şi Africa, adaugă sursele. Încă nu se cunoaşte câţi angajaţi vor fi concediaţi şi care vor fi diviziile şi ţările cele mai afectate.
Într-un comunicat, Samsung a dat asigurări că unele ajustări ale forţei sale de muncă din străinătate reprezintă o rutină, fiind menite să îmbunătăţească eficienţa, şi nu vor fi afectate locurile de muncă din producţie.
La finalul anului trecut, Samsung avea pe plan global 267.800 de angajaţi, iar mai mult de jumătate 147.000 - erau în străinătate.
Cele mai multe locuri de muncă erau pe segmentul de producţie şi dezvoltare, la vânzări şi marketing erau aproximativ 25.100 de angajaţi, iar în alte zone 27.800 de angajaţi.
Sursele susţin că "mandatul global" privind concedierile afost trimis în urmă cu trei săptămâni, iar subsidiara Samsung din India oferă deja pachete compensatorii unor angajaţi cu pregătire medie. Numărul total de angajaţi care ar putea fi concediaţi în India ar putea ajunge la 1.000, din totalul celor 25.000 de oameni care lucrează pentru subsidiara Samsung din India.
În China, Samsung i-a anunţat pe angajaţi că vor urma concedieri la divizia de vânzări, anunţa recent un ziar sud-coreean.
Concedierile vin într-un moment în care Samsung se confruntă cu dificultăţi la diviziile sale cheie. Astfel, divizia de cipuri s-a redresat mai lent decât rivalele iar profitul s-a situat anul trecut la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.
Pe piaţa telefoanelor mobile inteligente premium, Samsung se confruntă cu o concurenţă dură din partea Apple şi Huawei, iar afacerile din India sunt afectate de o grevă care a dus la oprirea producţiei.
Sursele nu au precizat dacă vor exista concedieri la divizia Samsung din Coreea de Sud. Cel mai mare sindicat al angajaţilor Samsung Electronics a declanşat o grevă, în perioada 15-18 august, pentru salarii mai mari şi bonusuri, după ce discuţiile cu conducerea gigantului sud-coreean au eşuat în iulie.
Miercuri, acţiunile Samsung Electronics înregistrau la Bursa de la Seul cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.
Samsung Electronics este nava amiral a gigantului Samsung Group, de departe cel mai important 'chaebol', acele conglomerate industriale familiale care domină a patra mare economie asiatică. Samsung Electronics este unul dintre cei mai mari producători mondiali de smartphone-uri şi unul dintre puţinii producători de cipuri de memorie cu valoare adăugată mare utilizate pentru Inteligenţa Artificială (IA).
Samsung Electronics a raportat în trimestrul doi din 2024 o creştere de şase ori a profitului net, la 9.640 miliarde de woni (6,96 miliarde de dolari), depăşind estimările analiştilor, de 7.970 miliarde de woni.
163