Traficul global de date în reţelele mobile ar urma să crească cu aproape 200% până în anul 2030 şi tot până atunci numărul de abonamente 5G la nivel global va ajunge la 6,3 miliarde, relevă cercetarea Ericsson Mobility Report, publicată recent.
Potrivit sursei citate, cu toate că rata de creştere a traficului de date în reţelele mobile este în scădere, cu 21% de la an la an pentru anul 2024, experţii se aşteaptă, totuşi, să se majoreze de aproape trei ori faţă de cifrele actuale, până la sfârşitul anului 2030.
"Tehnologia 5G reprezintă viitorul. Accelerează conectivitatea avansată şi generează inovaţie, deschizând noi orizonturi pentru economii digitale şi, mai ales, pentru transformarea industriilor. Noi continuăm să inovăm in jurul acestei tehnologii, şi să oferim capabilităţi noi, în special în zona de conectivitate diferenţiată şi de tip Mission Critical. Este esenţial să continuăm să abordăm 5G cu o viziune strategică, investind în infrastructura necesară şi promovând colaborarea între sectorul public şi mediul privat pentru a asigura o implementare eficientă", a afirmat, într-un comunicat de presă, Daniel Tudose, country manager Ericsson România şi key account manager la Ericsson România şi Republica Moldova.
Ediţia curentă a raportului Ericcson subliniază potenţialul global de dezvoltare care poate fi generat prin conectivitate diferenţiată şi evidenţiază faptul că, în afara Chinei, serviciile 5G în mid-band există, în prezent, doar în aproximativ 30% dintre site-urile (locaţiile) din lume.
Astfel, sub 20% dintre cei aproximativ 320 de furnizori de comunicaţii de pe piaţă (care oferă în prezent servicii comerciale 5G) au în portofolii şi servicii 5G StandAlone.
De altfel, estimările arată că, până la finalul anului 2030, vor fi 6,3 miliarde de abonamente 5G la nivel global, iar 60% dintre acestea ar urma să includă servicii 5G Standalone.
În ceea ce priveşte traficul global de date mobile, se preconizează că aproximativ 80% din traficul total de date mobile înregistrat până la sfârşitul anului 2030 va trece prin reţelele 5G, iar spre comparaţie, la ora actuală, ponderea este de 34%.
De asemenea, serviciile de Fixed Wireless Access (FWA) continuă să crească în popularitate la nivel global, fiind pe locul al doilea în topul scenariilor de utilizare 5G, după enhanced Mobile Broadband (eMBB).
"În Europa de Vest, numărul ofertelor de servicii FWA a crescut rapid. 52% dintre furnizorii din regiune le pun în prezent la disppoziţia clienţilor, comparativ cu 32% în urmă cu un an. Astfel, în ultimele 12 luni, 73% din totalul lansărilor de servicii 5G FWA, de la nivel global, au avut loc în Europa. Până la sfârşitul anului 2030, în lume ar urma să fie 350 de milioane de conexiuni FWA şi aproape 80% se preconizează a fi realizate prin 5G", se menţionează în raportul de specialitate.
În acelaşi timp, până la finele acestui an, vor fi aproape 2,3 miliarde de abonamente globale 5G, echivalentul a 25% din totalul abonamentelor mobile globale. Pe acest trend, se estimează că, în 2027, numărul abonamentelor 5G va depăşi numărul global de abonamente 4G.
Experţii Ericsson susţin că primele implementări 6G ar urma să fie realizate în anul 2030, pornind de la infrastructura 5G Standalone şi 5G Advanced.
63