Ucraina intră pe lista cu roaming gratuit în UE din 2026

Posted by
Share Button

Comisia Europeană a propus integrarea Ucrainei în zona de roaming a UE începând din ianuarie 2026. Acest lucru le va permite ucrainenilor să sune, să trimită mesaje text și să își utilizeze datele mobile de pe numerele de telefon ucrainene din cele 27 de țări ale UE fără costuri suplimentare și va extinde aceleași beneficii la europenii care s-ar putea afla în Ucraina.

„Dorim ca cetățenii ucraineni să rămână conectați cu cei dragi în întreaga UE, precum și în țara lor de origine. De aceea, propunem ca Ucraina să se alăture familiei noastre de roaming. Încă o dată, ne reafirmăm angajamentul continuu de a fi alături de Ucraina și de cetățenii săi”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, într-un comunicat al executivului comunitar.

Roamingul este primul domeniu în care UE ar extinde tratamentul pieței interne la Ucraina.

În practică, aceasta înseamnă că călătorii din Ucraina care vizitează UE și călătorii din UE care vizitează Ucraina nu vor plăti taxe de roaming suplimentare. Utilizarea tuturor serviciilor mobile, inclusiv apeluri, mesaje SMS și date, va fi taxată la tarife naționale. Acordul garantează, de asemenea, că consumatorii au dreptul la aceeași calitate și viteză a rețelei mobile ca și acasă și că accesul la serviciile de urgență este gratuit.

În plus, acordul actual dintre operatorii de telecomunicații din UE și din Ucraina va fi prelungit până la 31 decembrie 2025. Acest lucru va asigura faptul că europenii și ucrainenii pot continua să se bucure de avantajele zonei comune de roaming până când Ucraina va adera efectiv la zona de roaming a UE.

Comisia a transmis propunerea adoptată săptămâna trecută Consiliului spre aprobare. Potrivit acestuia, Ucraina ar urma să adere efectiv la zona UE „roaming la tarife naționale” la 1 ianuarie 2026. Acest lucru va permite atât operatorilor din UE, cât și celor din Ucraina să pună în aplicare, între timp, din punct de vedere tehnic cerințele privind „roamingul la prețurile de pe piața națională”.

Începând din 2017, normele privind roamingul la tarife naționale permit consumatorilor din UE ca, atunci când călătoresc, să continue să apeleze și să transfere date peste frontierele UE la același cost ca în țara lor de origine și cu aceeași calitate și viteză a rețelei mobile.

50
Share Button

Leave a Reply