Grupul Digi | RCS & RDS a donat astăzi, 12 mai 2020, primăriei comunei Șuletea (Vaslui) telefoane inteligente Digi C2 și abonamente de telefonie mobilă pentru ca elevii din localitatea vasluiană să aibă acces la cursurile online. Sprijinul este o reacție a companiei la știrea difuzată de colegii de la Digi24, în care era prezentată o scrisoare emoționantă a unei fetițe din comunitate, Gabriela, către primarul localității.
Mesajul fetei din comuna Șuletea, prin care cerea ajutor pentru a putea participa la lecțiile online, a făcut înconjurul României prin social media și a generat un val de solidaritate și readucerea pe agenda publică a temei accesului inegal la educație.
Întrucât cererea Gabrielei a fost onorată prompt de primarul localității, Ciprian Robert Tamaș, Grupul Digi a decis să sprijine alți elevi din comunitate, care nu au acces la calculatoare, telefonie mobilă și internet. La recomandarea directorului școlii din comuna Șuletea, 38 de echipamente și SIM-urile necesare au ajuns astăzi în localitate și au fost distribuite copiilor care, până acum, nu puteau să participe la învățământ la distanță. Accesul la internet este asigurat prin abonamentele cu net mobil nelimitat în rețeaua 4G, oferite gratuit elevilor, timp de 6 luni. Jurnalistele Andreea Brașovean (Digi24) și Simona Țăranu (Digi Sport și Digi24) au fost mesagerii acțiunii de solidaritate digitală și, prin intermediul unor înregistrări video, le-au transmis copiilor mesaje de încurajare: “Cererea Gabrielei a ajuns prin intermediul internetului până la noi, la București, și ne-a amintit încă o dată că nu toți copiii din România au șansa și posibilitatea de a învăța online și mai ales că, atunci când trecem printr-o perioadă grea, este important să cerem și să oferim ajutor. Vă dorim să creșteți frumoși și îndrăzneți ca Gabriela, care ne-a impresionat prin curajul și determinarea ei de a învăța, ne-a adus puțin mai aproape unii de ceilalți”, a spus prezentatoarea Digi24, Andreea Brașovean, care a realizat numeroase reportaje despre starea educației și a școlilor în mediul rural.
“Cu siguranță și voi iubiți sportul. Dragilor, nu este suficient. Pentru a face performanță, pentru a fi acolo sus, în top, este nevoie de școală. Știm că nu este ușor, de aceea echipa Digi nu a rămas indiferentă. Ne-am mobilizat și am trimis abonamentele și telefoanele către voi, pentru a vă conecta online, cu profesorii, cu cei dragi, aflați la distanță. Echipa Digi vă dorește foarte multă sănătate, să respectați regulile, așa cum facem noi toți, ca să vă întoarceți cât mai repede la școală! Vă îmbrățișăm!”, a spus Simona Țăranu.
Primarul comunei Șuletea, Ciprian Robert Tamaș, a transmis și el un mesaj pentru cei care au răspuns apelului Gabrielei: “Mă bucur mult că poporul român încă trăiește! Scrisorica Gabrielei a demonstrat că spiritul civic este viu și, atunci când este nevoie, ne mobilizăm cu toții pentru o cauză nobilă! Mulțumesc tuturor românilor care au răspuns acțiunii noastre, atât celor de acasă cât și celor din exteriorul țării! De asemenea, mulțumesc companiei Digi România pentru gestul umanitar care a adus atâta bucurie copiilor noștri! Gabriela Munteanu a trezit sentimente plăcute și sensibile, iar eu, cu toată dragostea, mă înclin în fața ei și îi urez spor și reușite în viață! La fel și celorlalții copii care astăzi au primit ajutor ca să învețe de acasă!”
Acțiunea de solidaritate digitală desfășurată la Șuletea se înscrie în programul de responsabilitate socială corporativă #DigiEdu prin care operatorul de comunicații electronice susține accesul la educație pentru copiii din medii defavorizate și să prevină abandonul școlar în România. În 2019, Grupul Digi, Digi24 și World Vision România au derulat proiecte de solidaritate digitală prin care au fost donate 24 de calculatoare și laptopuri, 8 tablete și servicii de conectivitate școlilor din localitățile Cleanov (Dolj), Cioatele și Parpanița (Vaslui). Potrivit datelor furnizate în 8 mai 2020 de Ministerul Educatiei, în acest moment, în România, în jur de 250.000 de elevi (estimare) au nevoie de dispozitive electronice pentru a putea să aibă acces în viitor la învățământ la distanță.
549