Un sistem de recunoaștere facială artificial bazat pe inteligență artificială care poate identifica persoanele care poartă măști a fost implementat de agențiile de ordine și de informații de pe glob. Dezvoltată de Corsight AI, o filială a companiei Cortica, Tel Aviv, cu viziune pe calculator, tehnologia poate recunoaște, de asemenea, indivizii în condiții extreme de lumină scăzută.
Folosind o imagine sau video de referință ca punct de plecare, sistemul poate identifica persoanele cu doar 40% din fața lor fiind vizibilă, ceea ce o face extrem de pertinentă pentru pandemia coronavirusului.
"Văd majoritatea jucătorilor de pe piața recunoașterii faciale care se luptă cu măștile COVID-19, dar sistemul nostru a fost construit din prima zi pentru a putea recunoaște oamenii doar dintr-o parte a feței", a spus Ofer Ronen, vicepreședinte de afaceri. dezvoltare la Corsight AI, a declarat pentru Media Line.
„Am fost construiți pentru a găsi un singur terorist în cadrul unei mulțimi atunci când încearcă să se deghizeze”, a spus Ronen. „Deci nu avem nevoie de o față completă.”
Majoritatea tehnologiilor de recunoaștere facială existente în prezent pe piață nu sunt suficient de avansate pentru a discerne identitatea oamenilor atunci când fața lor este parțial acoperită. În martie, compania chineză Hanwang Technology Ltd. a anunțat că a dezvoltat și o soluție care poate „vedea” măștile pe care mulți le poartă pentru a opri răspândirea coronavirusului.
Sistemul Corsight prelucrează informațiile preluate de la camerele de supraveghere, imagini și alte surse vizuale pentru a crea un profil al unei persoane. Mai mulți dintre cercetătorii săi sunt foști membri ai lui 8200 din Israel, o unitate de informații de semnal de elită a IDF.
Deși compania a finalizat dezvoltarea sistemului său în urmă cu doar câteva săptămâni, Corsight spune că lucrează deja cu aeroporturi și diverse organe guvernamentale. În Israel, firma este în proces de a efectua un test-pilot la un spital nedezvăluit.
„Cei mai mulți dintre clienții noștri nu le putem dezvălui, deoarece sunt agenții de informații și unități speciale de aplicare a legii din diferite țări”, a notat Ronen. "Pot menționa că suntem desfășurați în mai multe unități de poliție din Asia, Europa și chiar în Israel."
“Când este combinat cu o cameră cu imagini termice, sistemul vă poate ajuta la urmărirea contactelor COVID-19 prin identificarea celor cu temperaturi ridicate ale corpului și marcarea acestora pentru inspecție manuală.
Odată ce o persoană este confirmată de febră, el sau ea sunt adăugate automat la o bază de date care compilează toate locațiile pe care persoana vizitată care are înregistrări ale camerei de supraveghere. Cei care au intrat în contact strâns au putut fi avertizați.
„Dacă temperatura corpului este peste 38 ° Celsius (100,4 ° F), acestea sunt automat [plasate] în sistemul nostru”, a explicat pentru Media Line Gad Hayut, directorul serviciilor tehnice al Corsight AI.
„Combinăm acest lucru cu tehnologia recunoașterii faciale”, a explicat el, „și atunci, ori de câte ori aparatul foto va vedea [individul], vom ști că a fost o amenințare la un moment dat”.
Ce fel de date sunt stocate? Acest lucru depinde în totalitate de client și de reglementările locale, potrivit Ronen, care subliniază, de asemenea, că Corsight AI nu se ocupă de partea de date a ecuației de recunoaștere facială. Mai degrabă, clientul, cum ar fi o agenție de aplicare a legii, decide ce tip de date să stocheze și unde.
„Oferim instrumente care să permită o funcționalitate ridicată, păstrând datele salvate la minimum pentru a sprijini nevoia de confidențialitate”, a specificat el. „Există întotdeauna un risc cu o astfel de tehnologie.”
Într-adevăr, pe măsură ce astfel de sisteme devin din ce în ce mai puternice, unii sunt îngrijorați că recunoașterea facială ar putea fi folosită în scopuri nefaste de către guvernele autoritare pentru a suprima populații întregi. China, de exemplu, a folosit deja acest tip de tehnologie pentru a face un profil rasial pe uiguri, o minoritate predominant musulmană, potrivit rapoartelor mass-media occidentale.
Pentru a rezolva aceste preocupări, Corsight AI a înființat un comitet consultativ pentru confidențialitate format din experți de vârf în securitate și confidențialitatea datelor. Comitetul este responsabil pentru aprobarea fiecărui contract de afaceri de la caz la caz.
„Nu vom vinde guvernelor [dacă] nu suntem siguri că nu vor abuza de tehnologie”, a subliniat Ronen, adăugând că obiectivul este „a salva vieți” cu ajutorul sistemului AI.
„S-ar putea salva vieți prin găsirea unui singur terorist pe aeroport, precum atacul cu bombă din Belgia”, a spus el, referindu-se la atentatele de la Bruxelles din 2016 în care 32 de civili au fost uciși și alte sute răniți într-o serie de atacuri coordonate la aeroport și o stație de metrou.
„Sau ar putea fi folosit pentru a salva vieți recunoscând un bolnav COVID-19 din mulțime, [văzând] cu cine vorbea și verificând aceste persoane”, a spus el.
603