Orange România a anunţat luni că a semnat acordul pentru achiziţia pachetului majoritar de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications, Orange urmând a plăti un preţ de achiziţie total de 268 de milioane euro.
"Orange România anunţă că a semnat acordul pentru achiziţia pachetului majoritar de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications (TKR), într-o tranzacţie care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienţilor pentru servicii convergente pe piaţa locală. Orange va plăti un preţ de achiziţie total de 268 milioane euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă şi considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacţiei, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications şi incluzând baza de clienţi convergenţi", a anunţat Grupul Orange.
OTE îşi păstrează statutul de acţionar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications (TKRM).
"La valoarea agreată de 497 milioane euro pentru întregul pachet de acţiuni (100%), valoarea acţiunilor deţinute de OTE este de 268 milioane euro, valoarea putând fi supusă unor ajustări, la încheierea tranzacţiei, pentru a balansa modificările anumitor elemente, precum datoria netă sau capitalul circulant", anunţă OTE, la rândul său.
La finalizarea acesteia, valoarea netă rezultată în urma tranzacţiei va fi distribuită acţionarilor.
Tranzacţia nu este estimată a avea un impact major asupra fluxurilor de numerar sau contului de datorii ale OTE.
Achiziţia Telekom Romania Communications de către Orange România va determina o creştere a competitivităţii în piaţă, securizând totodată viitorul companiei prin investiţii pe termen lung, prin sprijinirea transformării digitale a economiei şi societăţii româneşti, oferind astfel perspective stabile şi pozitive pentru angajaţii săi, spun reprezentanţii OTE.
"Vânzarea participaţiilor deţinute în Telekom Romania Communications este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităţilor şi planurilor de creştere ale Grupului OTE, pentru a sprijini dezvoltarea grupului şi a genera valoare pentru toate părţile implicate. OTE a investit semnificativ de-a lungul anilor pentru a sprijini performanţa Telekom Romania şi rămâne pe piaţă prin Telekom Romania Mobile Communications. Achiziţia TKR de către Orange România va asigura creştere pe viitor. Aceasta setează premisele consolidării competitivităţii pe piaţă în beneficiul clienţilor şi pe cele ale transformării digitale ale economiei şi societăţii româneşti", spune Michael Tsamaz, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al OTE.
Barclays Bank PLC este consultantul financiar al OTE, iar Dechert, Eversheds şi Freshfields sunt consultanţii juridici şi de reglementare.
Telekom Romania Communications este al doilea cel mai mare jucător de pe piaţa de servicii fixe de telecomunicaţii din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane euro, raportată în 2019. Prin infrastructura de reţea pe care o deţine, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă şi televiziune pentru 5 milioane de clienţi, în timp ce 90.000 km de reţea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării.
De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienţi, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Aceşti clienţi vor migra către reţeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacţiei.
Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2019 şi este operatorul mobil numărul 1 în România.
"Graţie acestei achiziţii, Orange va accelera strategia sa de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea reţelei fixe a TKR, va consolida infrastructura sa convergentă de comunicaţii, ce va deservi pieţele B2C, B2B şi IT&C", mai arată operatorul.
Încheierea tranzacţiei este supusă unor condiţii precedente uzuale, în particular aprobarea tranzacţiei de către Comisia Europeană şi de către alte autorităţi competente, şi este aşteptată să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2021.
"Entitatea rezultată va avea ca obiectiv să devină alegerea preferată a clienţilor pentru servicii convergente pe piaţa din România, atât pentru segmentul consumer, cât şi pentru cel de business. De asemenea, tranzacţia va genera sinergii semnificative, ce vor rezulta din vânzarea combinată a serviciilor către clienţii existenţi, cât şi din optimizări la nivelul reţelei, inclusiv economii de scară", precizează Orange.
Până la aprobarea şi finalizarea tranzacţiei, ambele companii vor continua să funcţioneze independent.
“Această achiziţie este un pas important pentru accelerarea strategiei noastre convergente în Europa. România este o piaţă cheie pentru Orange şi o remarcabilă poveste de succes. Tranzacţia confirmă angajamentul nostru pe termen lung pe piaţa din România. Ne propunem să contribuim la dezvoltarea sectorului telecom prin investiţii constante în infrastructuri de reţea performante şi în servicii inovative", spune Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Deputy CEO pentru Orange în Europa.
La rândul său, Liudmila Climoc, CEO Orange România, spune că acesta este un moment important pentru piaţa românească de telecomunicatii, care va duce la creşterea atractivităţii sale atât în ceea ce priveşte serviciile telecom convergente, cât şi infrastructura de înaltă calitate, sporind in acelasi timp competiţia.
"Această tranzacţie va aduce noi oportunităţi pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii şi o paletă mai largă de opţiuni oferite clienţilor, dar şi pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale. Complementaritatea celor două reţele ne va permite să aducem împreună nu doar clienţi şi echipe, ci şi cea mai bună expertiză în ceea ce priveşte calitatea serviciilor şi a unei infrastructuri de reţele fixe şi mobile pregătite pentru provocările viitorului", afirmă ea.
În prezent, TKR are o reţea fixă de telecomunicaţii la nivel naţional, care deserveşte aproximativ 930.000 de clienţi de Internet de mare viteză, şi 1,2 milioane de abonaţi la serviciile TV. În 2019, TKR a înregistrat venituri de 622 milioane euro.
600