România are nevoie să recupereze distanţa faţă de Occident în privinţa digitalizării, să fim în poziţia de a da noi tonul altora şi nu de a gâfâi tot timpul cu 3, 4, 5 sau zece paşi în spatele celorlalţi, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.
"Când vorbim despre mentalitate şi capacitate, vorbim şi despre administraţia publică, vorbim şi despre societate în general. Este cea mai mare piedică, în special în ceea ce priveşte digitalizarea, transformarea digitală, pentru că aici avem de explicat nişte lucruri. Sunt tehnologii pe care lumea încă poate nu le-a înţeles pe deplin. La nivel european suntem printre primele ţări care au reglementat serviciile de cloud. România a dat tonul şi pentru alte state. România este ţara care a pus în lege ca accesul la datele cetăţenilor să fie jurnalizat şi nu poate fi şters acest acces. Deci, iată, tehnologia, răspunsul la temerile oamenilor cu privire la aşa-zisul Big Brother care are control asupra datelor noastre din cloud. Orice acces este jurnalizat şi notificat practic în timp real fiecărui cetăţean. Asta este în lege. Putem să recuperăm decalajul faţă de Occident, să facem acest salt şi, din punctul meu de vedere, digitalizarea, noile tehnologii sunt exact ingredientele de care România are nevoie ca să facă acest salt, să recupereze distanţa faţă de Occident şi să fim în poziţia de a da noi tonul altora şi nu de a gâfâi tot timpul cu 3, 4, 5 sau 10 paşi în spatele celorlalţi", a subliniat Burduja.
În viziunea oficialului, PNRR este cea mai mare şansă pe care România a avut-o, chiar dacă este un document "imperfect", cu "nişte lucruri imposibil de realizat".
"Experienţa post-decembristă a României a fost că ne-am pus în mişcare atunci când cineva din exterior ne-a arătat un morcov, de exemplu aderarea la NATO sau la Uniunea Europeană sau acum PNRR, şi ne-a arătat şi un bici - riscul de a pierde aceste fonduri. Guvernul României lucrează într-un ritm alert, lucrează pe termene, lucrează într-un mod disciplinat. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un document imperfect, am spus-o încă de la începutul mandatului meu, pentru că a pus nişte lucruri imposibil de realizat, dar faptul că el există şi faptul că setează ţinte şi că forţează practic clasa politică să-şi asume reforme este cel mai bun lucru pentru România. Gândiţi-vă că subiecte care erau amânate de foarte mulţi ani de zile şi o să suflu într-o altă ciorbă acum - de exemplu, Banca de Dezvoltare. Este un subiect care trena de ani şi ani de zile şi a fost adoptată Hotărârea de Guvern acum două săptămâni în PNRR. De asemenea, bugetarea multianuală. Vorbim de ea de ani şi ani de zile... Eram la Banca Mondială, în 2011 - 2012, şi deja se vorbea de bugetarea multianuală. Se face un buget de anul ăsta pentru anul viitor, deci intrăm într-o normalitate. Se face cloud-ul guvernamental, un proiect de asemenea despre care se vorbea de foarte mulţi ani de zile. Vreau să fim conştienţi că lucrul acesta se face pentru că este un leadership bun la nivelul Guvernului, premierul Nicolae Ciucă, iată, un alt general, dar şi un cadru pe care noi ne pliem şi care impune termene şi reforme asumate", a afirmat Sebastian Burduja.
PwC România organizează, marţi conferinţa cu tema "PNRR - Investiţii pentru economia viitorului".
380