Viitorii zece ani ai industriei IT româneşti vor fi digitali, într-o Românie digitalizată

Posted by
Share Button

Viitorul nu poate fi altfel decât digital, într-o ţară în care administraţia publică este digitalizată, iar relaţia cetăţeanului cu statul este una transparentă şi rapidă, a fost concluzia experţilor în industria IT, prezenţi la un eveniment de specialitate.

Cluj Innovation Days a reunit, timp de zece zile, din 17 până în 27 octombrie, experţi din instituţii publice, mediul academic şi din industria IT din România, pentru a analiza statusul actual al industriei de profil.

"Cum vor arăta viitori zece ani în industria IT românească? Aceasta a fost întrebarea la care au căutat răspunsul experţii reuniţi la cea de-a X-a ediţie a Cluj Innovation Days, evenimentul fanion al celei mai vechi şi mai titrate asociaţii de profil din România, Cluj IT Cluster", se menţionează într-un comunicat remis redacției noastre.

Peste 80 de experţi în tehnologie, business şi politici publice au dezbătut, pe parcursul a 23 de workshop-uri, conferinţe şi dezbateri, pe marginea principalelor linii directoare ale dezvoltării IT-ului românesc în viitorii zece ani. Experţii au subliniat că viitorul nu poate fi altfel decât digital, într-o ţară în care administraţia publică este digitalizată, iar relaţia cetăţeanului cu statul este una transparentă şi rapidă.

Industria de IT, unul dintre cei mai importanţi contributori la Produsul Intern Brut al României, vede următorii zece ani ca fiind unii în care creşterea va fi accelerată, iar avansul tehnologic va fi impulsionat de noua realitate geopolitică. Totodată, Cluj Innovation Days a întărit necesitatea ca viitorul să fie unul verde şi sustenabil, un viitor în care inovarea să aibă în prim-plan binele comun, iar resursele să fie folosite în mod judicios.

"Cluj Innovation Days este evenimentul Cluj IT Cluster care, şi în acest an, a adus inovaţia în prim-planul peisajului naţional, într-un context global foarte dinamic. Tehnologiile care intervin în viaţa noastră trebuie susţinute de politici publice, de educaţie şi de strategii care să aibă ca pilon central sustenabilitatea", a subliniat Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster.

Printre temele de dezbatere în cadrul ediţiei a X-a a Cluj Innovation Days s-a numărat importanţa inovaţiei ca motor al dezvoltării industriei IT, dar şi al digitalizării serviciilor publice.

"Faptul că astfel de evenimente sunt centrate pe inovare ajută atât industria, cât şi sectorul public să ardă etape în procesul de modernizare, nu în modul în care sunt omise anumite aspecte, ci mai degrabă prin impulsul pe care îl generează. Evenimente precum Cluj Innovation Days ne pun în postura de a vorbi despre viitor şi de a înţelege că tehnologia e doar un instrument pentru a face ca toate industriile, nu doar cea IT, să fie mai performante şi, implicit pentru ca mediul public să fie mai performant. Sectorul IT & C a ajuns la un nivel de maturitate care poate să aducă nu doar o transformare digitală a proceselor în România, ci mai ales o tranziţie către viitor mai rapidă, punând inovaţia atât în folosul mediului privat cât şi a celui public", a susţinut Sabin Sărmaş, Preşedinte al Comisiei IT & C din Camera Deputaţilor.

Cluj Innovation Days a oferit şi o privire de ansamblu asupra mecanismelor care susţin ideile inovatoare ale companiilor, dar şi informaţii cheie de care companiile care au nevoie de susţinerea ideilor lor trebuie să le ia în considerare atunci când îşi pregătesc aplicaţiile de finanţare.

"10 miliarde de euro sub formă de granturi sunt disponibile pentru IMM-uri, prin intermediul Consiliului European pentru Inovare. Companiile româneşti cu afaceri inovatoare au putut afla direct de la juraţi, prezenţi în cadrul Cluj Innovation Days, despre cum pot deveni eligibile, dar şi cum pot efectiv câştiga finanţarea. Ca antreprenor care aduce inovaţia în domeniul în care activez, cel al relaţiilor publice, am apreciat în mod excepţional calitatea dezbaterilor şi a oamenilor care susţin ideile creative şi disruptive, de la lansarea lor şi validarea în piaţă, până la scalarea şi promovarea lor şi pe alte pieţe. Am realizat cât de important este un ecosistem real, fără de care România nu va evolua în acest sector deosebit de necesar pentru viitor", a declarat Mihaela Tudor, CEO şi Fondator 2Value, moderatoare Cluj Innovation Days.

373
Share Button

Leave a Reply