Ransomware ar putea ataca utilizatorii la fiecare două secunde, până în 2031; în 2021, intervalul a fost de 11 secunde

Posted by
Share Button

Un atac de tip ransomware va viza o companie, un consumator sau un dispozitiv la fiecare două secunde, până în anul 2031, după ce în 2021, intervalul era de 11 secunde, reiese dintr-o analiză realizată de către o echipă de consultanţi în domeniul investiţiilor.

Conform Cybersecurity Ventures, la nivelul anului trecut, pagubele cauzate de ransomware, la nivel global, au atins 20 de miliarde de dolari, de 61 de ori mai mult decât în 2015, când suma era de 325 de milioane de dolari. Până în prezent, cea mai mare răscumpărare a fost de 70 de milioane de dolari.

Acelaşi raport de specialitate arată că aproape jumătate (49%) dintre întreprinderile plătesc răscumpărarea fie că îşi recuperează doar o parte din date, fie deloc, iar 80% dintre întreprinderile care plătesc răscumpărarea sunt vizate şi a doua oară. "De asemenea, răscumpărările nu sunt singura problemă: ransomware afectează brandurile, provoacă întreruperi de lungă durată ale serviciilor, expun întreprinderile la răspundere juridică şi multe altele. Aceste daune colaterale pot fi enorme - de până la 23 de ori mai mari decât răscumpărarea", subliniază experţii.

Potrivit sursei citate, în martie 2021, hackerii au criptat 15.000 de dispozitive aparţinând unei companii de asigurări, iar organizaţia a plătit 40 de milioane de dolari pentru a recupera datele sensibile. de asemenea, în luna mai a anului trecut, un ransomware a oprit toate operaţiunile unui gigant din domeniul conductelor de petrol timp de 11 zile. Pentru a rezolva acea situaţie, compania a achitat o răscumpărare de 4,4 milioane de dolari.

Un alt exemplu a vizat, în aprilie 2022, un producător auto de top care a fost nevoit să îşi reducă producţia anuală cu 500.000 de vehicule în urma unui atac asupra furnizorilor săi, eveniment ce a dus la o scurgere de date de 1,4 TB.

În principal, estimările specialiştilor relevă faptul că, până în 2031, se aşteaptă ca ameninţările ransomware să atace o companie, un consumator sau un dispozitiv la fiecare două secunde, după ce, în 2021, timpul de succedere era de 11 secunde.

Pe fondul acestor date, consultanţii Gartner susţin că cel puţin trei sferturi (75%) dintre companiile IT globale se vor confrunta cu unul sau mai multe atacuri cibernetice, până în anul 2025.

În context, specialiştii Huawei sunt de părere că instrumentele de hacking şi strategiile de extragere a datelor au transformat atacurile de tip ransomware în cea mai mare ameninţare la adresa securităţii datelor individuale, a întreprinderilor şi a celor naţionale.

"Ransomware-ul complex reprezintă o mare provocare pentru multe dintre măsurile de apărare actuale. Protecţia tradiţională a securităţii datelor se concentrează pe reţea (cum ar fi firewall-ul şi gateway-urile de securitate) şi pe gazde, pentru a preveni intruziunile de ransomware şi a limita răspândirea. Acest lucru neglijează însă capacitatea ransomware-ului de a se deghiza şi de a se ascunde în sistem pentru o perioadă lungă de timp pentru a obţine permisiuni de acces la un volum mare de date cheie. Cu alte cuvinte, odată ce sistemul este infectat, protecţia tradiţională a securităţii datelor este inutilă. Cadrul "Defense-in-Depth", dezvoltat de Northrop Grumman, oferă perspective despre o protecţie mai bună şi mai avansată a datelor. Această abordare a securităţii cibernetice prezintă cinci straturi de mecanisme de apărare: perimetrul, reţeaua, punctul final, aplicaţia şi securitatea datelor", se menţionează în comunicat.

337
Share Button

Leave a Reply