Probabilitatea unui atac cibernetic major se află pe locul doi în topul celor cinci scenarii pe care directorii generali din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, le integrează în planurile de rezilienţă pentru 2023, reiese din studiul "PwC 2023 Digital Trust Insights", publicat vineri.
Cu toate acestea, doar 31% dintre respondenţi sunt încrezători în capacitatea organizaţiilor pe care le conduc de a diminua riscurile aduse de ameninţările cibernetice. Comparativ, la nivel global, un atac cibernetic major se află pe primul loc în planurile de rezilienţă şi mai puţin de 40% dintre directorii generali au încredere că organizaţiile lor ar putea diminua riscurile cibernetice.
Conform raportului de specialitate, în topul listei de ameninţări cibernetice la adresa companiilor din ECE, în 2023, se află activitatea infractorilor cibernetici (56%), a hackerilor (49%) şi a competitorilor (39%).
De asemenea, din perspectiva căilor prin care aceştia ar putea obţine acces la informaţiile companiilor, pe primele locuri se regăsesc: e-mailul (44%), oameni din interiorul organizaţiei (38%), punctele finale - laptopuri, desktopuri (35%), aplicaţiile mobile, cloud, web (fiecare 31%) şi terţii (30%).
În ceea ce priveşte importanţa creşterii rezilienţei la atacurile cibernetice şi alocarea de bugete mari pentru investiţii, aproape jumătate dintre directorii generali (48%) din Europa Centrală şi de Est spun că organizaţia pe care o coordonează va continua să-şi mărească bugetul pentru securitate cibernetică şi plănuiesc să investească mai mult în acest domeniu, anul viitor.
La nivel global, 65% dintre cei chestionaţi spun că investiţiile în securitate cibernetică vor creşte.
Raportul Digital Trust Insights Survey 2023 ECE a fost efectuat în rândul companiilor din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia şi Serbia, şi este extras din raportul global Digital Trust Insights 2023.
327