NGI (Next Generation Internet) este o inițiativă a Comisiei Europene care susține dezvoltarea unui Internet sigur și incluziv și care finanțează platforme online open source, interoperabile și descentralizate. Condiția este ca acest platforme să nu fie controlate de o singură companie dominantă pe piață, ci de administratori voluntari care gestionează individual serverele.
NGI susține multe proiecte Fediverse precum Mastodon, PeerTube, Pixelfed, GoToSocial, Lemmy și Owncast. Fediverse este un ansamblu de rețele sociale descentralizate, interoperabile, fără publicitate, deținute de comunități și nu de companii mari.
Unul dintre cele mai cunoscute proiecte Fediverse este Mastodon. A câștigat rapid teren pe piața globală: într-un timp scurt, a atras peste 500.000 de utilizatori, înregistrând în prezent peste 1 milion de utilizatori activi. Printre utilizatorii celebrități se numără actorul Stephen Fry, activista de mediu Greta Thunberg şi economistul laureat al Premiului Nobel pentru ştiinţe economice, Paul Krugman, europarlamentarul german Patrick Breyer.
Recent, numărul de servere independente pentru Mastodon s-a dublat. Potrivit sursei citate, Mastodon are potențialul de a deveni o alternativă la Twitter.
În ultimele săptămâni, Twitter, un serviciu de mesagerie popular în mediul online, s-a aflat în centrul atenției după ce Elon Musk a cumpărat compania și a anunțat unele măsuri controversate. Unele surse au numit acest lucru „marele exod”, iar organizații mari pentru drepturile omului, printre care NAACP și Anti-Defamation League, au făcut apel la boicotarea acestei platforme. Desigur, Twitter nu este un caz singular.
În cadrul Inițiativei Next Generation Internet, specialiștii și-au setat ca misiune transformarea Internetului într-un ecosistem puternic, de încredere și durabil, explorând alternative posibile în viitor. Acestea au câteva lucruri în comun – standarde deschise, software și hardware open-source și gratuit. Sunt instrumentele ideale pentru restabilirea sănătății internetului, deoarece oferă mai multă putere utilizatorilor individuali și comunității pentru a opera propriile servicii de internet, în loc ca acestea să fie controlate de o singură entitate.
362