2023 va marca cea mai mare scădere anuală a vânzărilor de PC-uri din istorie, dar AI-ul va duce piața din nou în sus

Posted by
Share Button

Industria computerelor personale (PC-uri) se confruntă în continuare cu provocări, astfel că livrările din 2023 vor înregistra o scădere de 13,7% față de anul precedent, la 252 de milioane de unități, fiind anul cu cea mai mare scădere anuală a livrărilor de PC-uri pentru consumatori din istorie, potrivit ultimului raport al International Data Corporation (IDC). Cu toate acestea, semnele de creștere încep să revină în sfârșit, iar apariția PC-urilor cu capabilități de inteligență artificială aflate în curs de dezvoltare, precum și achizițiile pentru actualizările pentru Windows vor impulsiona piața anii viitori.

„Interesul consumatorilor rămâne slab, cel mult, pe măsură ce acest segment continuă să se confrunte cu provocări economice”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobility and Consumer Device Trackers despre livrările din 2023.

Industria se confruntă în continuare cu o serie de provocări, inclusiv îngrijorările legate de ciclul de actualizare al pieței de consum, stimularea achizițiilor de dispozitive în mediul de afaceri și bugetele pentru educație care nu revin în multe piețe de pe glob.

„Cererea consumatorilor pentru PC-uri se confruntă și cu provocări din partea altor dispozitive, inclusiv smartphone-uri, console, tablete și altele, marcând 2023 ca anul cu cea mai mare scădere anuală a livrărilor de PC-uri pentru consumatori de la începutul acestei categorii.”

Pentru 2024, analiștii estimează că piața va reveni pe creștere, cu un avans de 3,7% față de anul acesta, la 261,4 milioane de unități. Acest nivel va fi mai mare decât cel de 259,6 milioane din 2018, dar totuși sub livrările din 2019.

Potrivit IDC, piața de calculatoare pe segmentul comercial devine foarte interesantă din mai multe motive. ”Din perspectiva procesoarelor, asistăm, fără îndoială, la unele dintre cele mai mari schimbări din istoria PC-urilor comerciale, cu AMD ajungând la o cotă de piață de aproximativ 11% în 2022, iar Apple depășind puțin 5% în același an”, se arată în raport.

”În plus, introducerea inteligenței artificiale generative îi determină pe toți factorii de deciziile din domeniul IT să se întrebe cum să prioritizeze bugetele. Și, deși PC-urile cu capabilități de inteligență artificială nu sunt încă pregătite pentru a fi lansate pe piață, ele sunt în curs de dezvoltare și au schimbat într-o oarecare măsură discuțiile privind achizițiile de dispozitive în cadrul companiilor. În cele din urmă, trecerea la medii de lucru la distanță/hibride nu a dispărut și ca urmare, continuăm să auzim că multe companii iau în considerare solicitările angajaților lor”. Aceste solicitări includ alegerea mărcilor, a tipurilor de PC-uri și numărul de calculatoare necesare pentru cei care lucrează într-un mediu de lucru hibrid.

”În zilele noastre, este dificil să poți purta o conversație fără a aborda subiectul inteligenței artificiale și alocării resurselor în acest domeniu”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte de grup la IDC, responsabil cu dispozitivele mobile și de consum la nivel mondial. „Calculatoarele comerciale vor rămâne interesante în anii următori, avansurile tehnologice vor aduce un element suplimentar în luarea deciziilor, dar este important să ținem cont că suportul pentru Windows 10 se încheie în 2025, iar acest lucru va stimula actualizările comerciale, indiferent dacă companiile așteaptă dispozitive mai avansate sau doar doresc să actualizeze o infrastructură existentă învechită. Este evident că Apple vede o oportunitate de a-și continua creșterea în segmentul comercial, iar acest aspect va trebui urmărit cu atenție în viitor.”

PC-urile tradiționale la care se referă IDC includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru și nu includ tablete sau servere x86.

365
Share Button

Leave a Reply