INTERVIU: Criza de specialiști în securitate cibernetică este o preocupare în întreaga lume, nu doar în România

Posted by
Share Button

România are mare nevoie de specialiști în securitate cibernetică, dar nu este singură în această operațiune de căutare, este concluzia interviului Technoreport.ro cu Cristian Cornea președinte al National Cyber Security Training Centre of Excellence (CSTCE).

Technoreport.ro: Românii știu deja ce înseamnă concepte precum social media, SEO, antivirus... când credeți că se vor familiariza și cu conceptul de securitate cibernetică?

Cristian Cornea: Credem că va mai dura ceva timp până când societatea va înțelege nevoia pentru securitate cibernetică și din păcate de prea multe ori nevoia apare abia după o breșă de securitate, aproape mereu ca un răspuns reactiv în defavoarea unuia proactiv.

Credem că e posibil să aducem conceptul de securitate cibernetică în prim-plan, dar e nevoie de resurse și eforturi adecvate din partea autorităților, organizațiilor și educației publice, iar abia apoi conștientizarea securității cibernetice va crește.

Technoreport.ro: Ce rol are CTSCE în această familiarizare?

Cyber Security Training Center of Excellence (CTSCE) joacă un rol esențial în familiarizarea românilor cu securitatea cibernetică. Acest centru oferă cursuri specializate, instruire practică, resurse educaționale și promovează colaborarea în domeniul securității cibernetice. CTSCE contribuie la creșterea conștientizării și a expertizei în securitatea cibernetică, ajutând atât indivizii cât și organizațiile să se pregătească pentru amenințările din mediul online.

Technoreport.ro: Unde începe și unde se termină securitatea cibernetică?

Securitatea cibernetică nu are un punct de început sau de sfârșit precis, deoarece evoluează constant odată cu tehnologia și amenințările. Ea începe cu protejarea datelor și a sistemelor informatice și continuă prin gestionarea riscurilor, educarea utilizatorilor și adaptarea la noile amenințări.

Technoreport.ro: Putem spune că o dată cu adoptarea IOT va trebui să fie prezentă în tot ce ne înconjoară?

Da, odată cu creșterea adoptării Internet of Things (IoT), securitatea cibernetică devine crucială în tot mai multe aspecte ale vieții noastre, de la dispozitivele inteligente la infrastructura critică. Fiecare mic dispozitiv conectat la Internet din preajma noastră devine o potențială portiță pentru un atacator înspre viața și informațiile noastre private.

Technoreport.ro: Putem spune că folosim deja elemente de securitate cibernetică fără să știm de fapt?

Categoric, mulți dintre noi folosesc elemente de securitate cibernetică fără să conștientizăm acest lucru, de exemplu, prin intermediul antivirusurilor și a firewall-urilor instalate implicit pe dispozitivele noastre sau a actualizărilor automate ale software-urilor.

Technoreport.ro: Ați început deja primele module de cursuri, care sunt cele mai populare?

Cele mai populare cursuri includ cursurile de Open Source Intelligence (OSINT) și cele de Testare de Penetrare a Aplicațiilor Web (Web Penetration Testing). Aceste cursuri atrag un număr semnificativ de participanți, atât persoane individuale cât și companii, datorită relevanței și importanței lor în domeniul securității cibernetice. Cursurile de OSINT se concentrează pe obținerea și analizarea informațiilor din surse deschise, în timp ce cursurile de testare de penetrare a aplicațiilor web pregătesc specialiștii să identifice și să remedieze vulnerabilitățile în aplicațiile web, abilități foarte căutate în industrie.

Technoreport.ro: Este România vulnerabilă din punctul de vedere al securității cibernetice?

În general, nicio țară nu este imună la amenințările cibernetice, iar România nu face excepție. Cu toate acestea, nivelul de securitate cibernetică variază de la organizație la organizație și de la individ la individ.

Technoreport.ro: Ce ar trebui să facă România pentru a deveni rezistentă din punctul de vedere al securității cibernetice?

Pentru a deveni rezistentă din punctul de vedere al securității cibernetice, România ar trebui să investească în educația și formarea specialiștilor în domeniu, să promoveze bunele practici, în special igiena cibernetică, în ceea ce privește securitatea cibernetică în organizații și să dezvolte politici și legi adecvate pentru a proteja infrastructura cibernetică națională.

Technoreport.ro: Trebuie să ne instruim cetăţenii pentru a se putea proteja singuri?

Cu siguranță, instruirea cetățenilor este importantă pentru a-i ajuta să se protejeze singuri în mediul online. Educația despre securitatea cibernetică ar trebui să facă parte din educația digitală a tuturor.

Technoreport.ro: Pe siteul nostru sunt foarte multe știri care indică securitatea cibernetică fiind foarte importantă pentru viitor, dar, în același timp avem știri care indică o criză de specialiști și personal în acest domeniu... Cum vedeți aceste situații? Vom rezolva această criză de personal pe măsură ce internetul va acapara tot mai mult din viața noastră și va trebui să ne apărăm?

Criza de specialiști în securitate cibernetică este o preocupare reală în întreaga lume. Cu creșterea dependenței noastre de tehnologie și de internet, este crucial să investim în educație și în atragerea tinerelor talente către acest domeniu. De asemenea, trebuie să continuăm să dezvoltăm și să utilizăm tehnologii avansate pentru a detecta și a combate amenințările cibernetice într-un mod eficient. Aceasta va fi o luptă în curs de desfășurare pe măsură ce tehnologia evoluează, dar eforturile continue în educație și în dezvoltarea de competențe în securitate cibernetică sunt esențiale pentru a menține ritmul cu amenințările din ce în ce mai sofisticate.

504
Share Button

Leave a Reply