Piața de mobile pliabile va stagna în 2024, prețurile mai mari și încrederea scăzută, principalii factori

Posted by
Share Button

Livrările globale de telefoane pliabile au ajuns la 15,9 milioane de unități în 2023, o creștere de 25% față de 2022, un avans semnificativ, dar încă o mică parte din piața totală de smartphone-uri. Pliabilele au capturat 1,4% din piața globală de smartphone-uri și ar urma să ajungă la 1,5% în acest an, prețul ridicat și neîncrederea fiind principalele obstacole. Un raport recent spune că prețurile ar putea scădea semnificativ dacă producătorii vor folosi componente standardizate pentru producția în masă. Asta ar putea face ca telefoanele pliabile să fie mai accesibile publicului larg.

De asemenea, creșterea livrărilor de ecrane pliabile realizate de producătorii chinezi, care oferă prețuri mai mici decât cei coreeni, va duce la o scădere suplimentară a costurilor. Această reducere a costurilor va permite brandurilor să vândă telefoane pliabile la prețuri mai mici, ceea ce ar putea accelera adoptarea lor pe piață, arată un raport al TrendForce.

În 2024, segmentul pliabilelor ar urma să crească cu 11%, la 17,7 milioane de unități. Încetinirea creșterii este cauzată de doi factori principali, potrivit raportului. În primul rând, rata scăzută de retenție a consumatorilor se datorează problemelor frecvente de întreținere întâmpinate de utilizatorii care folosesc telefoane pliabile pentru prima dată, ceea ce duce la o lipsă de încredere în produs. În consecință, utilizatorii ar putea opta pentru smartphone-uri flagship de înaltă calitate atunci când iau în considerare înlocuirea dispozitivelor mobile. În al doilea rând, punctele de preț actuale ale telefoanelor pliabile nu au ajuns încă la nivelul optim pentru consumatori, ceea ce face dificilă atingerea țintelor de vânzare bazate exclusiv pe preț.

Bătălia brandurilor. Samsung se luptă să își mențină o cotă de piață de 60%; Huawei este pe cale să depășească 20%

În ceea ce privește performanța brandurilor, Samsung rămâne liderul pieței, deși cota sa de piață a scăzut de la 80% în 2022 la sub 70% în 2023, în timp ce livrările Huawei au crescut la 12%, iar Xiaomi, Oppo și Vivo și-au menținut cotele sub 10%. În 2024, Samsung își propune să-și mențină cota de piață a telefoanelor pliabile în jurul valorii de 60%, în conformitate cu obiectivul său din 2023. În contrast, Huawei își mărește agresiv livrările de telefoane pliabile, vizează o cotă de piață care ar putea depăși 20%.

Totodată, Oppo și Vivo au sugerat că își vor amâna planurile de a lansa dispozitive mai mici, cu pliere verticală, în acest an, optând în schimb să își concentreze eforturile asupra modelelor mai mari, cu pliere orizontală, din cauza preocupărilor legate de costurile ridicate care afectează rentabilitatea. În schimb, Huawei este pe cale să dezvăluie un dispozitiv mic cu pliere verticală și activat 5G, în timp ce Honor, care nu și-a făcut încă debutul în sectorul compact al telefoanelor pliabile, ar putea să intre în competiție în acest an.

În timp ce numeroase mărci de smartphone-uri se lansează în arena telefoanelor pliabile, o absență notabilă este Apple, care încă nu și-a anunțat oficial planurile pentru telefoanele pliabile. În ciuda zvonurilor sporadice despre Apple care evaluează componente esențiale pentru dispozitivele pliabile, inclusiv solicitând mostre și teste pentru panouri și balamale, TrendForce remarcă că este încă incert dacă Apple va începe sau nu să dezvolte un astfel de telefon. Cu toate acestea, este larg anticipat că intrarea potențială a Apple pe piața telefoanelor pliabile ar putea stimula semnificativ creșterea pieței.

255
Share Button

Leave a Reply