Microsoft va comercializa aplicaţia de chat şi video Teams separat de produsul Office, la nivel global, a anunţat luni gigantul tehnologic din SUA, la şase luni după ce a separat cele două produse în Europa, în încercarea de a evita o posibilă amendă antitrust a UE, transmite Reuters.
Comisia Europeană investighează legătura dintre Office şi Teams încă de la o plângere din 2020, făcută de Salesforce, aplicaţia de mesagerie concurentă pentru spaţiul de lucru Slack.
Teams, care a fost adăugat gratuit la Office 365 în 2017, a înlocuit ulterior Skype for Business şi a devenit popular în timpul pandemiei, în parte datorită videoconferinţelor sale.
Cu toate acestea, rivalii au spus că ambalarea produselor împreună oferă Microsoft un avantaj nedrept.
Compania a început să vândă cele două produse separat în UE şi Elveţia la 1 octombrie anul trecut.
”Pentru a asigura claritate pentru clienţii noştri, extindem paşii pe care i-am făcut anul trecut pentru a separa Teams de M365 şi O365 din Spaţiul Economic European şi Elveţia către clienţii la nivel global”, a spus un purtător de cuvânt al Microsoft.
”Acest lucru abordează, de asemenea, feedbackul din partea Comisiei Europene, oferind companiilor multinaţionale mai multă flexibilitate atunci când doresc să-şi standardizeze achiziţiile în diferite zone geografice.”
După ce Departamentul de Justiţie a dat în judecată Microsoft în 1998 pentru că şi-a folosit dominaţia asupra platformei Windows pentru a înăbuşi concurenţa din partea browserelor web rivale, compania a făcut în cele din urmă concesii care i-au slăbit controlul asupra a ceea ce producătorii de computere ar putea instala pe produsele lor.
Browserele de internet rivale au crescut în popularitate în urma acelei schimbări, dar separarea Microsoft Teams de Office s-ar putea să nu aibă un efect la fel de dramatic, au spus analiştii.
”Produsele Enterprise sunt un animal diferit, iar Teams este atât de integrat în fluxurile de lucru, încât nu cred că acest lucru are acelaşi impact”, a declarat analistul RBC Capital Markets, Rishi Jaluria.
După ce Microsoft Teams a fost separat de Microsoft 365 şi Office Suites din Europa, în octombrie 2023, platforma a văzut că dimensiunea bazei sale de utilizatori rămânând în mare parte neschimbată, conform datelor Sensor Tower.
Potrivit estimărilor companiei de informaţii de piaţă, aplicaţia mobilă Monthly Active Users a Microsoft Teams a rămas în primul trimestru al anului 2024 relativ constantă comparativ cu trimestrul al patrulea din 2023, ambele la 19 milioane.
Microsoft a declarat într-o postare pe blog că introduce o nouă gamă de suite comerciale Microsoft 365 şi Office 365, care nu includ Teams, în regiuni din afara SEE (Spaţiul Economic European) şi Elveţia, precum şi o nouă ofertă autonomă Teams pentru clienţii Enterprise din aceleaşi regiuni.
Începând cu 1 aprilie, clienţii pot fie să-şi continue acordul actual de licenţă, să reînnoiască, să actualizeze sau să treacă la noile oferte.
Pentru clienţii comerciali noi, preţurile pentru Office fără Teams variază de la 7,75 USD la 54,75 USD, în funcţie de produs, în timp ce Teams Standalone va costa 5,25 USD.
Cifrele pot varia în funcţie de ţară şi monedă. Compania nu a dezvăluit preţurile pentru produsele actuale pentru serviciile combinate.
Separarea făcută de Microsoft ar putea să nu fie suficientă pentru a evita acuzaţiile antitrust ale UE, care vor fi probabil trimise companiei în lunile următoare, deoarece rivalii critică nivelul taxelor şi capacitatea serviciilor de mesagerie de a funcţiona cu aplicaţiile web Office în propriile servicii, au spus surse.
”Această mişcare s-ar putea să nu împiedice complet un control suplimentar al autorităţilor de reglementare, dar arătând autorităţilor de reglementare că Microsoft este dispusă să fie proactivă ar putea în continuare să atenueze poziţia autorităţilor de reglementare”, potrivit lui Gil Luria, analist senior de software la D.A. Davidson.
Microsoft, care a acumulat în ultimul deceniu amenzo antitrust ale UE de 2,2 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari), pentru legarea sau gruparea a două sau mai multe produse împreună, riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală globală dacă va fi găsită vinovat de antitrust. încălcări.
426