Copetitivitatea în Europa este pe moarte, avertizează șefii Ericsson și Nokia

Posted by
Share Button

Într-o rară demonstrație de solidaritate, directorii executivi ai rivalilor din domeniul tehnologiei telecomunicațiilor, Nokia și Ericsson, au susținut, recent, pe scena summit-ului New Industrial Ambition for Europe de la Bruxelles, că Europa are nevoie de reforme majore pentru a asigura competitivitatea pe scena globală. Europa, a spus Pekka Lundmark (CEO-ul Nokia), este deja cu „un picior în morgă”.

În cadrul evenimentului, Pekka Lundmark, președinte și director general al Nokia, și Börje Ekholm, președinte și director general al Ericsson, au susținut că autoritățile europene trebuie să facă schimbări radicale în ceea ce privește reglementările și să se alinieze mai strâns la strategie pentru a crea o piață unică mai digitală.

„Competitivitatea europeană se află deja cu un picior în morgă”, a declarat Lundmark. „PIB-ul nostru real este cu 30% mai mic decât cel al SUA, ponderea UE în Fortune Global 500 continuă să scadă, iar viitorul nostru digital pare mai puțin sigur ca niciodată. Vestea bună este că încă mai putem redresa această situație. Europa trebuie să creeze un mediu în care companiile doresc să investească, în special în tehnologii precum AI, cloud și conectivitate avansată. Acesta nu poate fi un efort care să dureze un deceniu. Europa trebuie să acționeze chiar acum cu privire la aspecte precum 5G și fuziunile dintre companiile de telecomunicații. Dacă Europa reușește să facă acest lucru bine, va fi o oportunitate uriașă. Draghi și Letta au oferit deja cadrul. Așadar, să acționăm.”

La rândul său, Henna Virkkunen, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Suveranitate Tehnologică, prezentă la eveniment, a declarat că diferența dintre PIB-ul SUA și cel al Uniunii Europene a crescut de la 15% la 30% în ultimii 20 de ani, citând concluziile unui raport foarte mediatizat, realizat anul trecut de Mario Draghi, fost prim-ministru al Italiei. Companiile americane investesc cu 60% mai mult în cercetare și dezvoltare decât omologii lor europeni și cu 50% mai mult în cheltuieli de capital, a adăugat Ekholm.

Summitul s-a fundamentat pe conținutul raportului economic Draghi, publicat în luna septembrie a anului trecut. Raportul, redactat de fostul prim-ministru al Italiei și fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, prezintă o imagine a Europei care a rămas mult în urma rivalului său mondial în ceea ce privește tehnologia și creșterea economică.

Unul dintre marile probleme evidențiate de raport este dimensiunea uriașă a giganților tehnologici americani, ale căror bugete pentru cercetare și dezvoltare (R&D) eclipsează eforturile rivalilor europeni. Potrivit unui raport al McKinsey Global Institute, companiile europene sunt cu aproximativ 450 de miliarde de euro în urma în ceea ce privește R&D și formarea capitalului doar în sectorul tehnologic, în timp ce companiile americane investesc cu aproximativ 60% mai mult decât omologii lor europeni în cercetare și dezvoltare.

Merită menționat faptul că Europa nu a creat o companie cu o capitalizare de piață de peste 100 de miliarde de euro în ultimii cincizeci de ani. Acest lucru poate fi explicat parțial prin faptul că firmele de tehnologie europene de succes sunt de obicei achiziționate sau își mută sediul în Statele Unite, unde se pot dezvolta mai rapid. Conform raportului, între 2008 și 2021, aproximativ 30% dintre unicornii startup europeni (adică start-up-uri care au ajuns să fie evaluate la peste 1 miliard de dolari) și-au mutat sediul în străinătate.

În acest sens, atât Draghi, cât și directorii executivi ai Nokia și Ericsson sunt de acord că Europa trebuie să facă mai mult pentru a deveni o casă primitoare – și permanentă – pentru inovația tehnologică.

„Companii precum Ericsson investesc deja disproporționat mai mult în R&D în Europa. Dacă alte regiuni continuă să avanseze rapid, acest model nu poate supraviețui”, a declarat Ekholm. „Aceste regiuni îmbrățișează oportunitățile prin investiții, politici și sprijin reglementar. Europa nu o face. Totuși, soluția este bine cunoscută. UE trebuie să implementeze recomandările din rapoartele Draghi și Letta pentru a permite sectorului tehnologic să joace un rol esențial în asigurarea prosperității viitoare a Europei.”

Summitul a marcat prima dată când Ericsson și Nokia se reunesc pentru a organiza și a conduce o inițiativă de viziune industrială – subliniind importanța și urgența pe care ambele companii le acordă acestei probleme.

Citește și:

Enrico Letta, președinte al Institutului Jacques Delors și fost prim-ministru italian, a declarat: „În raportul meu din 2024, am subliniat necesitatea urgentă ca Europa să accelereze investițiile în infrastructura de conectivitate avansată pentru a-și asigura viitorul. Leadership-ul demonstrat de companii precum Ericsson și Nokia în promovarea colaborării cu alți inovatori europeni în domeniul tehnologiei, precum ASML și SAP, este lăudabil. Cu toate acestea, pentru a spori competitivitatea Europei în economia digitală globală, este esențial nu numai să se permită o mai mare consolidare a telecomunicațiilor, ci și să se acorde prioritate investițiilor substanțiale în conectivitatea avansată. Această concentrare este vitală pentru a aborda lacunele de conectivitate de pe continent și pentru a garanta că Europa rămâne în fruntea inovației tehnologice.”

Potrivit Ericsson, numai cheltuielile de cercetare și dezvoltare ale celor „Șapte magnifici” giganții de tehnologie din SUA (Apple, Tesla, Amazon, Microsoft, Alphabet, Meta și Nvidia) în 2023 au fost echivalente cu 50% din toate cheltuielile de cercetare și dezvoltare din sectorul public și privat al Europei în domeniul tehnologiei și în alte domenii.

Plan de acțiuni

Cele două companii europene de comunicații spun că Europa trebuie să ia măsuri urgente pentru a evita un colaps. De altfel, au întocmit și un plan de acțiuni pentru factorii de decizie din UE:

  1. Nu dezbateți rapoartele Draghi și Letta – implementați-le pentru a stimula inovația, a încuraja investițiile în tehnologiile cheie, a permite scalarea și a reduce fragmentarea.
  2. Consolidați cercetarea și dezvoltarea (R&D), accesul la capital și sprijinul pentru liderii tehnologici.
  3. Reduceți și simplificați reglementările și asigurați implementarea unui adevărat spațiu digital unic.
  4. Implementați pe deplin instrumentul de securitate pentru 5G: 5G și fibra optică sunt esențiale pentru digitalizare; rețelele sigure și de încredere sunt vitale pentru reziliența economică și inovație.
  5. Reformați ghidurile privind concurența și fuziunile/achizițiile pentru a sprijini consolidarea pieței.
  6. Stabiliți obiective clare pentru implementarea 5G și înlocuiți taxele pentru spectru cu stimulente pentru extinderea rețelelor.
  7. Aliniați conectivitatea cu obiectivele verzi ale UE.
  8. Asigurați practici comerciale echitabile. Retrageți propunerile dăunătoare, cum ar fi actuala propunere legislativă privind brevetele esențiale pentru standarde.
32
Share Button

Leave a Reply