Filialele din România ale marilor grupuri europene de telecomunicații — Orange, Vodafone și Deutsche Telekom — se clasează constant în coada clasamentelor interne ale acestora în ceea ce privește Consistența Calității un indicator cheie ce reflectă cât de bine funcționează rețelele mobile în utilizarea zilnică (streaming, apeluri video, browsing etc.), potrivit unui raport Opensignal.
Deși Orange România este percepută drept un operator de top pe plan local, raportul Opensignal arată că nu reușește să țină pasul cu restul filialelor europene. Cu un scor de calitate sub media grupului, Orange România este devansată de entități precum Orange Slovacia (86,2%), Orange Belgia (82,5%), Spania sau Polonia (76,1%).
Mai mult, performanța sa a scăzut față de raportul anterior (iunie–august 2023), pierzând poziții în cadrul grupului, aflându-se acum pe ultimul loc din țările analizate, cu un scor de 74,9%.
”Orange (Slovacia) este câștigătorul categoric al grupului pentru calitate constantă, devansând Orange (Franța) cu aproximativ un punct procentual. Cu toate acestea, atât Orange (Franța), cât și Orange (Belgia) sunt câștigători detașați pentru calitate constantă pe piețele lor respective.
Clasamentul Orange Belgia la nivel național s-a îmbunătățit față de cel înregistrat în iunie-august 2023, însă atât Orange (Polonia), cât și Orange (România) au înregistrat scăderi”, se precizează în raport.
De asemenea, performanța Vodafone România este mai modestă comparativ cu filialele din alte state europene, fiind pe locul 8 din cele 10 state europene în care oferă servicii, cu un scor de 74,3%. În cadrul grupului Vodafone, filiale precum cele din Olanda (85,3%), Albania (79,3%) sau Germania (74,9%) oferă o experiență mai stabilă și mai fiabilă decât cea din România. Deși disponibilitatea rețelei este ridicată, calitatea conexiunii și acoperirea 5G rămân sub așteptări. Singurele țări care se află în spatele nostru sunt Irlanda și Grecia.
Și Telekom România (parte din Deutsche Telekom) are una dintre cele mai slabe scoruri din grup la Consistența Calității, fiind pe ultimul loc din cele 10 piețe în care este prezent grupul german. România are un scor de 69,6%, cu mult în urma Cehiei (pe primul loc cu 86,2%).
Operatorii europeni cu cele mai mari scoruri de calitate consecventă în cadrul fiecărui grup de operatori – câștigătorii grupului – sunt:
◦ Grupul A1 – A1 (Bulgaria);
◦ Grupul Deutsche Telekom – T-Mobile (Cehia);
◦ Grupul Orange – Orange (Slovacia);
◦ Grupul PPF – Yettel (Bulgaria);
◦ United Group – Telemach (Croația) și Telemach (Slovenia), deoarece scorurile lor sunt statistic egale;
◦ Vodafone Group – Vodafone (Țările de Jos).
Raportul precizează că una dintre cele mai izbitoare diferențe dintre Europa și alte regiuni este problema fragmentării – Europa este un mozaic de țări mici și mijlocii în funcție de populație, toate având propriile cadre de reglementare și acces diferit la spectru.
”Aceasta înseamnă că pentru un operator pe cont propriu pe o singură piață este dificil să realizeze economii de scară. Grupurile de operatori, care activează de obicei pe mai multe piețe, adesea concentrate într-o anumită parte a Europei, pot atenua într-o oarecare măsură această problemă. Grupurile de operatori variază foarte mult în ceea ce privește gradul de control central și de influență pe care „sediul central” îl exercită asupra sucursalelor lor individuale. De exemplu, grupul Telia devine mai descentralizat, renunțând la funcția centrală de produse și servicii comune. Unele grupuri au ales să se prezinte în fața consumatorilor ca o singură marcă (Orange și Vodafone), în timp ce altele sunt un amestec de mărci diferite”.
