UE trebuie să facă mai mult pentru majorarea investiţiilor în telecomunicaţii

Posted by
Share Button

Autorităţile UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a atrage investiţii în sectorul telecomunicaţiilor, dacă blocul comunitar vrea ca economia sa să devină independentă de puterile globale, cum ar fi Asia şi Statele Unite, se arată într-un raport publicat miercuri de Asociaţia Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO), transmite Reuters. Din ETNO fac parte marii operatori europeni de telecomunicaţii, inclusiv Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia.

UE se bazează pe implementarea 5G pentru a stimula economia afectată de pandemie şi a deveni lider pe segmentul dispozitivelor conectate la internet.

În pofida investiţiilor de 52,2 miliarde de euro (58,8 miliarde de dolari) pentru reţelele 5G în 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, sectorul telecomunicaţiilor din Europa încă este în urma competitorilor global, se arată în raportul realizat de firma de cercetare Analysys Mason.

În privinţa cheltuielilor de capital per capita, în Europa cheltuielile se situează la 96,3 euro, faţă de 191,9 euro în Statele Unite şi 115,4 euro în Coreea de Sud.

„Majorarea investiţiilor în telecomunicaţii şi rezilienţa sectorului sunt cheia planurilor europene de autonomie strategică. Prin urmare, sustenabilitatea sectorului trebuie să încurajeze acţiuni politice semnificative pentru a îmbunătăţi masiv climatul de investiţii”, potrivit raportului.

Lise Fuhr, director general al ETNO, a atras atenţia asupra regimului de reglementare împovărător şi a sprijinului guvernamental inadecvat.

„În pofida celor mai ridicate investiţii din ultimii ani, Europa încă nu a recuperat decalajul global digital, sectorul telecomunicaţiilor are nevoie de sprijin semnificativ din partea autorităţilor şi de mai multă consolidate”, a explicat Fuhr.

Deutsche Telekom şi Orange au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

383
Share Button

Leave a Reply