Cresc veniturile din furnizarea de servicii de acces la internet

Posted by
Share Button
Venitul mediu lunar per locuitor obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 66,3 lei în prima jumătate a acestui an. Creşterea numărului de conexiuni şi a traficului de internet se reflectă şi în veniturile operatorilor din furnizarea acestor servicii. În condiţiile în care în primul semestru al acestui an faţă de semestrul doi al anului trecut, veniturile totale au înregistrat o scădere cu 3%, totuşi veniturile din internet au crescut cu 3%. 
Veniturile pieței de servicii de comunicații electronice
Veniturile generate de furnizarea serviciilor de comunicații electronice au fost în valoare de 8 miliarde de lei în primul semestru al acestui an. Veniturile generate de furnizarea serviciilor de internet fix și mobil au crescut în această perioadă cu 3% și au ajuns să reprezinte 31% din totalul veniturilor pieței. Cu toate că înregistrează o scădere cu 6%, veniturile generate de furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să aibă cea mai mare pondere în venituri, de 37%, în timp ce veniturile pieței de telefonie fixă și furnizarea programelor de retransmisie TV reprezintă câte 11% din totalul pieței. Exprimate în euro, veniturile totale au fost de aproximativ 1,7 miliarde euro, înregistrând o scădere cu 5%. Venitul lunar per locuitor obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 66,3 lei. Din acesta, 24,7 lei reprezintă venitul lunar per locuitor obținut din furnizarea de servicii de telefonie mobilă, 20,6 lei cel obținut din furnizarea serviciilor de acces la internetul fix și mobil, și 7,6 lei și, respectiv, 7,5 lei, veniturile obținute din furnizarea telefoniei fixe și a serviciilor de retransmisie TV.
Telefonia mobilă
În prima jumătate a acestui an, erau 22,2 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (-2%), dintre care 12,3 milioane (+2%) erau utilizatori pe bază de abonament și 9,9 milioane (-4%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârșitul lunii iunie a acestui an, liderul pieţei avea o cotă de piață de 39%, principalul competitor 30%, următorul competitor 18%, ceilalţi furnizori însumând 13%. În prima jumătate a anului 2018, în medie, un locuitor a inițiat apeluri de voce însumând 4 ore şi 51 minute și a transmis 59 de mesaje, lunar. Durata medie a unui apel a fost de 2 minute și 45 de secunde.
Telefonia fixă
Piața serviciilor de telefonie fixă continuă să înregistreze scăderi, atât în ceea ce privește numărul de linii de acces (-3%, până la 3,8 milioane), cât și numărul de abonați (-4%, până la 3,2 milioane). La 30 iunie 2018, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării înregistra valoarea de 40%. Media lunară a traficului de voce originat per locuitor a continuat să scadă, ajungând la 10 minute, mai puțin cu 1 minut față de valoarea medie înregistrată pentru semestrul anterior, iar un apel a avut o durată medie de 2 minute și 53 de secunde. În funcție de numărul de abonați la 30 iunie 2018, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 44%, principalul competitor 35%, următorul competitor 15%, ceilalți furnizori însumând 5%.
Serviciile de retransmisie TV
Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost se menține constant în prima jumătate a acestui an, la valoarea de 7,45 milioane. În funcție de suportul utilizat, 5,04 milioane de utilizatori erau abonați la rețelele prin cablu (+1%), 2,28 milioane primeau serviciile de retransmisie TV prin satelit (-2%), iar 0,13 milioane la IPTV (+8%). În funcţie de numărul de abonaţi la 30 iunie 2018, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 20%, următorul competitor 18%, ceilalți furnizori însumând 14%. Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2018 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici. 567
Share Button

Leave a Reply