Rusia îşi testează sistemele prin care poate izola Internetul

Posted by
Share Button

Rusia testează luni echipamente care urmează să-i permită să-şi izoleze Internetul de serverele mondiale şi să-i garanteze funcţionarea în cazul unui atac cibernetic mondial, în cadrul unei legi controversate care a intrat în vigoare la începutul lui noiembrie, relatează AFP.

Este vorba despre testarea, în poligoane specializate, a mecanismelor de reacţie faţă de ”ameninţări” la adresa unei funcţionări stabile şi securizate a Internetului în Rusia, potrivit Ministerului rus al Comunicaţiilor, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti.

Utilizatorii Internetului obişnuit ”nici măcar nu vor observa că aceste teste sunt în curs”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al ministerului, Evgheni Novikov, citat de agenţie.

Potrivit televiziunii ruse Rossiya 24, teste au avut deja loc ladiverse niveluri de aproape două săptămâni.

”Scopul este să se asigure stabilitatea funcţionării Internetului pe teritoriul rus în toate circumstanţele”, a subliniat pe post adjunctul ministrului Comunicaţiilor Aleksei Sokolov.

”Sarcina noastră este ca totul să funcţioneze tot timpul”, a rezumat el.Potrivit Kremlinului, această lege este menită să protejeze ”segmentul rus” al Internetului, în cazul unei deconectări a marilor servere mondiale situate în Europa şi în Statele Unite.

Scopul este să se permită serviciilor de stat şi reţelei bancare ruse să funcţioneze inclusiv în cazul unui război sau unor atacuri cibernetice masive.

Concret, traficul Internetului va fi reorganizat astfel încât să se reducă cantitatea de date transmisă prin străinătate.

În acest scop, furnizorii de acces la Internet sunt obligaţi să instaleze până în 2021 - anul viitoarelor alegeri legislative în Rusia -, în reţelelor lor, o infrastructură specială, furnizată de către autorităţi - a cărei natură nu a fost dezvăluită.

Această tehnologie va permite jandarmului rus al telecomunicaţiilor - Roskomnadzor - să efectueze, dacă este necesar, o ”inspecţie profundă a pachetelor” (DPI), adică o analiză a întregului trafic care tranzitează prin serverele ruse şi să redicrecţioneze acest flux către site-uri sau servicii specifice.

Roskomnadzor va avea de asemenea posibilitatea să plaseze traficul naţional sub ”controlul (său) centralizat”, în cazul unei ”ameninţări la adresa integrităţii sale”.

Concret, el va putea bloca orice site sau conţinut în mod direct, o sarcină care revine în prezent operatorilor, de care se achită cu un succes variabil.

Autorităţile ruse insistă asupra faptului că nu este vorba deloc despre o izolare a Internetului rus sau despre faptul că se dotează cu mijloace în vederea unei cenzuri generalizate.

”Internetul liber şi Internetul suveran, aceste două noţiuni nu se contrazic”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, în conferinţa sa anuală de presă.

Legea vizează să se asigure de faptul că ”avem resurse care pot fi activate pentru ca să nu fim tăiaţi de la Internet”, a subliniat el.

417
Share Button

Leave a Reply