UE vrea un încărcător universal pentru telefoanele mobile, în ciuda opoziţiei Apple

Posted by
Share Button

Parlamentarii europeni au votat joi, cu o largă majoritate, în favoarea introducerii unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa, o măsură criticată de grupul american Apple, producătorul telefoanelor iPhone, transmit Reuters şi AFP.

Membrii Parlamentului European au aprobat, cu 582 de voturi pentru şi 40 contra, o rezoluţie care cere Comisiei Europene să adopte, până în luna iulie, un nou set de reguli care să asigure că europenii nu vor mai fi obligaţi să cumpere noi încărcătoare pentru fiecare nou dispozitiv.

"Oferta excesivă de încărcătoare antrenează costuri excesive şi neplăceri pentru consumatori şi de asemenea generează o amprentă ecologică inutilă", susţin eurodeputaţii în rezoluţia adoptată joi la Bruxelles.

Ideea care vizează armonizarea încărcătoarelor pentru telefoane, tablete şi alte dispozitive mobile, lansată în 2009 de Comisia Europeană, s-a lovit până acum de reticenţa industriei, chiar dacă varietatea de încărcătoare disponibile s-a redus considerabil în ultimii 10 ani. De la aproximativ 30 în 2009, în prezent au rămas doar trei: conectorul Micro USB, care de mult timp echipează majoritatea telefoanelor, USB-C, o conexiune mai recentă, şi Lightning, utilizată de Apple.

Chiar înainte de adoptarea acestei rezoluţii, grupul Apple s-a opus în mod ferm oricărei reglementări europene, care ar "sufoca inovaţia în loc să o încurajeze şi ar afecta consumatorii din Europa şi economia în ansamblu". Gigantul american, care tocmai a raportat un profit record în trimestrul octombrie-decembrie 2019, a decis să înlocuiască în 2012 vechiul conector cu formatul Lightning, subliniind că în prezent acesta echipează "peste un miliard de dispozitive".

Cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în 2018, grupul sud-coreean Samsung nu a răspuns la solicitările AFP la fel ca şi grupul chinez Huawei, care îşi dispută locul doi mondial cu Apple în materie de vânzări de smartphone-uri, potrivit firmei de consultanţă IDC.

În pofida opoziţiei Apple, Bruxelles-ul este pregătit să facă progrese în acest domeniu. Potrivit unui purtător de cuvânt al Executivului comunitar, în zilele următoare Comisia va da publicităţii un studiu în care va evalua situaţia de pe piaţa încărcătoarelor iar pe această bază va prezent un studiu de impact şi ulterior măsuri.

Comisarul european Maros Sefcovic a subliniat recent că o legislaţie europeană se va înscrie în cadrul "Pactului verde", foaia de drum spre neutralitatea emisiilor de carbon în UE, una din priorităţile noii preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

433
Share Button

Leave a Reply