Forţată de blocajele cu care se confruntă din toate părţile, de la pierderea accesului la chipset-uri, până oprirea furnizării de ecrane, Huawei va încerca de anul viitor să-şi croiască propriul drum, cu propriul sistem de operare.
Huawei a anunţat că extinde suportul propriului sistem de operare, HarmonyOS, care va rula şi pe alte dispozitive decât televizoare. Pe lista dispozitivelor pe care compania chineză vrea să instaleze HarmonyOS se numără şi smartphone-urile.
Astfel, în 2021 am putea vedea în oferta Huawei, alături de telefoanele cu Android, un model sau mai multe cu HarmonyOS. Esenţial pentru planurile Huawei este să existe câte mai multe aplicaţii pentru acest sistem de operare din care utilizatorii să poată alege.
De aceea, chiar începânde de astăzi, Huawei lansează prima versiune beta a SDK-ului pentru HarmonyOS 2.0. Aceasta nu funcţionează şi pe smartphone-uri deocamdată, urmând ca suportul pentru telefoane să sosească în decembrie.
Practic, Huawei încearcă să facă acelaşi lucru pe care l-a încercat şi Samsung, (cu Bada OS) fără succes, în urmă cu mai mulţi ani - să facă loc pe piaţă pentru propriul sistem de operare. Spre deosebire de Samsung, care urmărea să-şi crească veniturile scoţând intermediarul (Google) din schemă, pentru Huawei este o chestiune de supravieţuire.
Să faci loc unui al treilea sistem de operare pe piaţa mobilă, alături de Android şi iOS, este o misiune imposibilă, cum ar spune cei de la Microsoft, care nu au reuşit acest lucru cu Windows Phone, o platformă care avea un număr semnificativ de adepţi.
Platforma HMS Core a celor de la Huawei număr acum în jur 96.000 de aplicaţii, ceea ce reprezintă doar o fracţiune din milioanele de aplicaţii disponibile pe iOS şi Android.
În forma actuală, disponibil pe un număr limitat de dispozitive, HarmonyOS are totuşi 490 de milioane de utilizatori, ceea ce ar putea reprezenta o motivaţie importantă pentru dezvoltatori.
486