www.aisemnal.ro, accesat de peste 1,6 milioane de ori în primul an de la lansare

Posted by
Share Button

Harta www.aisemnal.ro este o platformă dezvoltată de ANCOM care arată acoperirea şi nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul ţării, aşa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate. În primul an de la lansare, www.aisemnal.ro a fost accesat de peste 1,6 milioane de ori. În 2020, harta a fost actualizată şi cu localităţile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar.

1 an de la lansare

De la lansarea din 22 octombrie 2019 şi până în prezent, harta de acoperire a fost accesată de 1.610.335 de ori.
Harta naţională de acoperire cu semnal mobil - www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România. Harta a fost realizată exclusiv de ANCOM în baza măsurătorilor efectuate în cadrul campaniei pentru verificarea îndeplinirii obligaţiilor de acoperire de către furnizorii de servicii de voce mobilă, desfăşurate în anul 2019.

În luna iunie 2020, platforma a fost actualizată prin introducerea localităţilor aflate în zonele care prezintă risc de intrare în roaming involuntar, sub formă de puncte la nivel de stradă. Astfel, au fost identificate şi reprezentate pe hartă 295.630 de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar din localităţile aflate la o distanţă de cel mult 15 km de graniţele ţării. Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

În perioada următoare, harta urmează să fie actualizată cu rezultatele măsurătorilor de acoperire cu semnal de voce mobilă, aşa cum vor reieşi din cadrul campaniei de monitorizare aflate în curs de desfăşurare, începută în luna august şi preconizată a se finaliza în luna noiembrie 2020.

În prezent, pentru anul 2020, aisemnal.ro cuprinde rezultatele măsurătorilor din următoarele judeţe: Alba, Arad, Brăila, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Harghita, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea, utilizatorii putând urmări evoluţia acoperirii de la un an la altul.
Utilizarea www.aisemnal.ro

Utilizarea hărţii este facilă: pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel naţional, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator şi să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesaţi de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite şi opţiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul. Prin intermediul hărţii www.aisemnal.ro, toţi cei interesaţi pot afla care sunt zonele cu semnal foarte bun, slab sau chiar zonele neacoperite cu semnal. Astfel, utilizatorii au o imagine completă şi corectă asupra acoperirii cu semnal mobil realizate de către operatorii din România. Totodată, pe baza informaţiilor prezentate pe acestor informaţii înainte de încheierea unui contract cu un anumit furnizor şi utilizatorii îşi pot alege furnizorul şi în funcţie de calitatea semnalului acestuia.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitati www.ancom.org.rowww.portabilitate.ro si www.veritel.ro. Pentru a testa si monitoriza calitatea serviciului de internet, accesati www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu servicii de voce mobilă a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.

Share Button

Leave a Reply