Firme mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă birouri în Bucureşti datorită Centrului Cyber al UE

Posted by
Share Button

Firme mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă în Bucureşti birouri sau puncte de prezenţă, odată cu operaţionalizarea Centrului Cyber al Uniunii Europene, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

"Din punctul meu de vedere, victoria de la Bruxelles (desemnarea României ca ţară gazdă a Centrului Cyber al UE, n.r.) se datorează, în primul rând, pregătirii candidaturii, iar probabil că atenţia pentru detalii a făcut diferenţa într-o competiţie acerbă cu alte ţări din UE care, tradiţional vorbind, au o experienţă semnificativă în domeniul cyber, cum ar fi Belgia, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania. Totodată, sunt convins că pe viitor, datorită acestui Centru, firme mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă aici, în Bucureşti, birouri sau puncte de prezenţă, dacă nu au făcut deja asta. Vor dori să fie aproape de acest Centru, de experţii Centrului, să-şi păstreze o relaţie profesională apropiată cu aceştia şi, desigur, să nu piardă pasul cu informaţia despre oportunităţi de investiţii în domeniu. Rolul asumat de CERT-RO în cazul acestui Centru este unul care sper că a şi contribuit la câştigarea acestei curse", a susţinut Rotariu.

Reprezentantul CERT-RO a apreciat faptul că, deşi România este campioana europeană actuală pe domeniul securităţii cibernetice, trebuie să se mai lucreze la educaţia utilizatorului obişnuit pe acest segment.

"Este posibil ca asistenţa oferită de CERT-RO să conţină şi un număr dedicat, o linie de comunicare directă pentru specialiştii Centrului, după exemplul de succes al 1911, care este un număr naţional de urgenţă pentru incidente de securitate cibernetică. Totodată, vom pune la dispoziţie experţi care să asiste personalul Centrului în coordonare cu CERT-EU. Din punct de vedere al educaţiei digitale şi al securităţii cibernetice suntem încrezători că o astfel de victorie a României în planul cyber va ajuta foarte mult la creşterea nivelului de educaţie, la apariţia mai multor specialişti, mai multor oportunităţi de joburi în cyber security. Avem nevoie de aşa ceva, pentru că există, din punctul meu de vedere, un clivaj între utilizatorul obişnuit şi experţii de securitate cibernetică. Suntem campionii actuali de securitate cibernetică la nivel european, dar pe de altă parte nu stăm grozav la educaţia de securitate cibernetică, la igiena de securitate cibernetică a utilizatorului obişnuit. Aici cred că trebuie să mai lucrăm, iar efortul trebuie să fie unul coordonat public-privat", a spus Mihai Rotariu.

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice - Centrul Cyber.

Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură.

În competiţie s-au înscris la start: Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti), iar Comisia Europeană a publicat, pe data de 2 decembrie 2020, evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Centrul Cyber va reprezenta "o structură cheie" în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre.

De asemenea, entitatea va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii Europene, fiind principalul organism de gestionare a fondurilor europene disponibile prin cele două programe cu relevanţă pentru sector - Europa Digitală şi Orizont Europa.

416
Share Button

Leave a Reply