Apple va ascunde de Google IP-urile utilizatorilor săi

Posted by
Share Button

Începând cu următoarele versiuni de iOS şi iPadOS, Apple va folosi un proxy pentru a ascunde de Google IP-urile utilizatorilor care navighează cu Safari.

Utilizatorii versiunii beta de iOS 14.5 au descoperit că Safari se conectează acum la o serie de domenii Apple pentru a verifica securitatea site-urilor vizitate şi a avertiza utilizatorii atunci când aceştia sunt pe punctul de a intra pe un site care face phishing.

Pentru această funcţie, Safari foloseşte instrumentul "Safe Browsing" al celor de la Google, care ţine o listă a site-urilor pe care boţii companiei le-au catalogat ca periculoase.

În mod normal, Google nu poate vedea ce site-uri vizitează utilizatorii Safari, pentru că Apple maschează adresele acestora atunci când le trimite către Google pentru verificarea listei de "Safe Browsing".

Însă, Google putea vedea IP-urile utilizatorilor - un element important în targetarea cu reclame pentru o companie precum Google, care trăieşte din reclame.

Începând cu iOS 14.5, când Apple va trece datele utilizatorilor săi prin propriile servere înainte de a le trimite către Google, Google nu va mai vedea IP-urile utilizatorilor de Safari, ci doar pe cele ale serverelor Apple care se vor interpune între utilizatori şi Google.

Apple a confirmat modificarea.

La prima vedere, măsura luată de Apple este binevenită, limitând cantitatea de informaţii personale care ajung la Google. Însă, aceeaşi decizie poate fi văzută şi ca una prin care Apple încearcă să ţină doar pentru ea datele propriilor utilizatori.

Nu trebuie uitat că Apple, la rândul ei, vinde reclame şi are nevoie de datele personale ale utilizatorilor, chiar dacă în acelaşi timp pozează drept un cavaler al protejării intimităţii.

Apple spune că iOS 14.5 va fi lansat la începutul primăverii, ceea ce ar putea însemna primele săptămâni ale lunii martie.

450
Share Button

Leave a Reply