Microsoft a prezentat Windows 11, cu un design nou şi o performanţă mai bună

Posted by
Share Button

O nouă versiune de Windows, cu modificări semnificative atât de ordin vizual, cât şi de funcţionalitate, va fi disponibilă anul acesta.

Windows 11 are un nou buton Start şi un nou meniu Start, aliniate pe centrul taskbar-ului. Tot centrate vor fi şi pictogramele plasate pe taskbar.

Meniul Start include aplicaţiile şi documentele recente, alături de o bară de căutare - şi acestea aliniate central. Au dispărut din meniul Start aşa-numitele Live Tiles, care afişau în timp real informaţiile furnizate de aplicaţii.

Noul design seamănă izbitor cu ceea ce trebuia să fie Windows 10X, versiunea de Windows care gândită să concureze cu Chrome OS, dar la care Microsoft a renunţat în final. De altfel, Microsoft a anunţat anterior că unele caracteristici ale lui Windows 10X vor fi mutate în Windows 11.

Vor exista îmbunătăţiri şi pe partea de performanţă. Una dintre acestea este reducerea cu 40% a dimensiunii update-urilor, care vor fi instalate mai eficient, în fundal.

Soluţia de comunicare video lansată în plină pandemie de Microsoft, Teams, va fi integrată în Windows 11 şi, mai mult, va fi plasată pe taskbar în mod implicit.

Widget-urile revin în centrul atenţiei odată cu Windows 11, însă vor fi diferite de vechea iteraţie. Conform Microsoft, acestea vor fi fluxuri personalizate de informaţii (ştiri, vremea, hărţi etc.), create cu ajutorului AI-ului.

Noul sistem de operare va prelua şi funcţii pentru gaming şi video de la Xbox, precum auto HDR, care va activa contrastul dinamic pentru monitoarele compatibile.

Tot de Xbox va fi preluată şi funcţia DirectStorage, care va scădea timpii de încărcare a jocurilor în cazul mediilor de stocare SSD care folosesc NVMe sau interfeţe mai noi.

Din sistemul de operare va face parte şi Xbox Game Pass, care include xCloud. Asta înseamnă că utilizatorii vor putea folosi aplicaţia Xbox pentru streaming de gaming.

O noutate altă noutate este Snap Groups - posibilitatea de a grupa şi deschide împreună mai multe aplicaţii plasate pe taskbar.

Aşa cum s-a vehiculat şi anterior, magazinul Microsoft Store va găzdui şi aplicaţii Win32, pe lângă aplicaţiile UWP (Universal Windows Platform). Asta înseamnă că programe precum Chrome sau Firefox vor putea fi publicate de către dezvoltatori în magazinul oficial de aplicaţii.

Windows 11 va fi disponibil înaintea sărbătorilor de iarnă.

564
Share Button

Leave a Reply