Românii care au completat quiz-ul lansat pe platforma Siguranţa Online au răspuns corect la aproape 80% dintre întrebările privind educaţia cybercrime, arată statisticile după prima lună de campanie.
Campania #SiguranţaOnline a fost lansată de Poliţia Română, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
Doar 5% dintre cei care au acceptat provocarea campaniei de a-şi testa nivelul de educaţie privind siguranţa cibernetică au reuşit să răspundă corect la toate întrebările şi au depistat astfel toate acţiunile de fraudă potenţială online. În prima lună de la lansare a quiz-ului, 10.000 de utilizatori au completat chestionarul şi 20.000 de cetăţeni au accesat site-ul www.sigurantaonline.ro pentru a se documenta cu privire la metodele de protecţie şi prevenire împotriva fraudelor online.
La întrebări precum Primeşti un sms de la magazinul online preferat. Ce faci, dai click pe link? sau Se pare că eşti victima unei tentative de hacking! Ar trebui să te panichezi? Ce faci? doar 30% dintre cei peste 10.000 de participanţi au răspuns corect.
Campania #SiguranţaOnline a debutat pe parcursul Lunii Europene a Securităţii Cibernetice 2021 şi are ca obiectiv întâmpinarea nevoii de informare a românilor cu privire la ameninţările din online. Potrivit statisticilor Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorului obişnuit, iar factori precum eroarea umană şi lipsa educaţiei digitale sunt cauze determinante ale creşterii numărului de fraude online.
În ceea ce priveşte situaţia la nivel naţional, potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei şi Societăţii Digitale (DESI), România se clasează în topul ţărilor europene cu cele mai rapide conexiuni de internet, dar cu un nivel scăzut al educaţiei digitale. Astfel, 49% dintre locuinţele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză. Cu toate acestea, mai puţin de o treime dintre cetăţeni au competenţe digitale cel puţin elementare.
654