Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat

Posted by
Share Button

 Grupul francez de telecomunicaţii Orange şi rivalul britanic Vodafone, companii prezente şi pe piaţa din România, au discutat o fuziune între egali începând de la mijlocul lui 2020 şi până la începutul acestui an, însă în cele din urmă proiectul a fost abandonat, ca urmare a opoziţiei exprimate în special din partea statului francez, informează Reuters.

Citând surse din apropierea acestui dosar, BFM TV susţine că statul francez, care deţine un pachet de 23% din acţiunile Orange, fostul monopol France Telecom, s-a temut că în urma fuziunii va pierde o parte din controlul său şi de asemenea nu a fost mulţumit de o eventuală mutare a sediului noii companii la Londra. BFM TV adaugă însă că cele două companii ar putea purta şi acum discuţii pentru o alianţă la o scară mai mică.

O eventuală fuziune între Orange şi Vodafone ar fi creat cel mai mare operator de telecomunicaţii din Europa, cu venituri de 85 de miliarde de euro pe an, susţine BFM TV.

Martin Vial, preşedintele agenţiei care gestionează participaţiile statului francez (APE), a declarat anul acesta că, pe termen mediu, Franţa ar putea face unele schimbări cu privire la participaţia sa la compania de telecomunicaţii Orange. La rândul său, directorul financiar de la Orange, Ramon Fernandez, a declarat luna trecută, la o conferinţă organizată de Morgan Stanley TMT, că în mod „inevitabil” numărul de operatori de telecomunicaţii de pe piaţa franceză se va reduce, de la patru la trei, adăugând că recentele acorduri încheiate de doi din aceşti operatori, Iliad şi Altice, ar putea îmbunătăţi condiţiile pentru o fuziune.

Orange, fostul France Telecom, este unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicaţii din lume, fiind prezent în 26 de ţări, inclusiv în România. În luna septembrie a acestui an, Orange România a anunţat finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat pachetul majoritar de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications de la OTE, în timp ce statul român deţine restul de 46% din acţiuni.

454
Share Button

Leave a Reply