Huawei a raportat pentru 2021 prima scădere anuală a veniturilor înregistrată vreodată de companie, din cauza sancţiunilor americane

Posted by
Share Button

Huawei a raportat pentru 2021 prima scădere anuală a veniturilor înregistrată vreodată de companie, din cauza sancţiunilor americane, relatează CNBC.

Dar profitul gigantului tehnologic chinez a crescut anul trecut, acesta concentrându-se pe creşterea profitabilităţii.

”În ciuda unei scăderi a veniturilor în 2021, capacitatea noastră de a face profit şi de a genera fluxuri de numerar este în creştere şi suntem mai capabili să facem faţă incertitudinii”, a declarat directorul financiar al Huawei, Meng Wanzhou, într-un comunicat.

Raportul anual al Huawei, publicat luni, este primul eveniment corporativ de mare profil pe care Meng l-a condus de la întoarcerea în China din Canada, unde a fost implicată într-o luptă de extrădare de aproape trei ani cu Statele Unite.

Meng a vorbit la o conferinţă de presă la sediul Huawei din Shenzhen.

În 2021, Huawei a generat venituri de 636,8 miliarde de yuani chinezi (99,9 miliarde de dolari), o scădere de 28,5% faţă de anul precedent. Aceasta este prima scădere anuală a veniturilor bazată pe rapoartele disponibile public care datează din 2002.

Meng a declarat luni, în timpul unei conferinţe de presă, că sancţiunile SUA, ”provocările privind continuitatea aprovizionării” şi încetinirea cererii 5G în China au fost motivele cheie ale scăderii veniturilor.

Profitul net a crescut anul trecut cu 75,9% faţă de anul trecut, la 113,7 miliarde de yuani.

Sub fostul preşedinte al SUA Donald Trump, Huawei a fost inclusă pe o listă neagră din SUA numită Lista de entităţi, care restricţionează firmele americane să exporte componente cheie şi software către companie.

Washingtonul a încercat să reducă accesul Huawei la cipurile de ultimă generaţie necesare pentru smartphone-uri şi alte componente hardware.

Cota de piaţă a smartphone-urilor Huawei la nivel global a scăzut ca urmare a sancţiunilor americane.

Între timp, SUA au numit Huawei o ameninţare pentru securitatea naţională şi au îndemnat alte naţiuni să nu îi folosească echipamentele de telecomunicaţii pentru reţelele mobile 5G de generaţie următoare.

Huawei a negat în mod repetat că este o ameninţare pentru securitatea naţională.

Aceste mişcări au avut un impact mare asupra diviziilorde afaceri ale companiei.

Divizia de consum a Huawei, care include vânzări de smartphone-uri şi alte produse, a adus 243,4 miliarde de yuani în 2021, în scădere cu aproape 50% faţă de anul precedent.

Divizia de telecomunicaţii, care include vânzările de echipamente de telecomunicaţii, a înregistrat venituri de 281,5 miliarde de yuani, în scădere cu aproximativ 7% faţă de anul precedent.

Profitabilă pentru Huawei a fost divizia pentru companii, cea mai mică divizie în prezent, dar pe care Huawei se concentrează foarte mult. Această divizie include serviciile de cloud computing.

Pentru a contracara sancţiunile SUA, Huawei investeşte masiv în noi domenii, inclusiv industria auto, şi angajează mai mulţi oameni de ştiinţă pentru a se concentra pe dezvoltarea tehnologiei.

Huawei a cheltuit 142,7 miliarde de yuani pentru cercetare şi dezvoltare în 2021, ceva mamult decât cifra din 2020, de 141,9 miliarde de yuani.

347
Share Button

Leave a Reply