Ericsson a obținut avizul CSAT pentru 5G

Posted by
Share Button

Compania de telecomunicații suedeză Ericsson a obținut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a furniza echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G.

Avizul a fost acordat firmelor Ericsson Telecommunications România, Ericsson Antenna Technology România, Ericsson Estonia și Ericsson AB, potrivit unei decizii semnate de premier şi publicate în Monitorul Oficial.

Mai exact respectivele companii au primit autorizarea “în vederea utilizării de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G”.

Autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de 4 luni de la data solicitării. Potrivit Legii privind securitatea rețelelor 5G, echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani.

Până acum alți patru furnizori a primit avizul CSAT, respectiv ​​Starc4Sys, Juniper Networks România, parte a Juniper Networks, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente telecom, Compania de Pază R.O și Concept Electronics.Reţeua 5G promite viteze incredibile de până la 10 gigabiţi pe secundă care ne vor da posibilitatea să conectăm mult mai multe device-uri ca în prezent. Trecerea la noile reţele 5G promite să facă posibile noi servicii mobile şi chiar noi modele de business, dar ar putea, de asemenea, reprezenta o provocare pentru industriile care nu sunt capabile să investească în modernizarea echipamentelor. Spre deosebire de precedentele treceri de la standardele 2G, la începutul anilor 1990, la 3G în jurul noului mileniu şi la 4G în 2010, viitoarele standarde 5G nu vor aduce doar telefoane şi computere mai rapide, dar vor lega, de asemenea, automobilele, navele, mașinile industriale şi utilajele agricole la internet.

România, dar și UE, mai are de făcut pași importanți în această direcție pentru a se asigura că nu rămân în urmă față de Asia și America.

346
Share Button

Leave a Reply