Firma de cercetare de piaţă Gartner se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere a vânzărilor globale de semiconductori în acest an, urmând ca anul viitor vânzările de cipuri să scadă cu 2,5% din cauza vânzărilor slabe de telefoane mobile şi computere personale, transmite Reuters.
Cererea mare pentru smartphone-uri şi PC-uri în perioada pandemiei a depăşit capacităţile de producţie ale fabricilor de cipuri, creând probleme în aprovizionarea cu semiconductori în alte industrii, majorări de preţuri şi întârzieri de producţie. Potrivit estimărilor Gartner, în 2021 vânzările globale de semiconductori au înregistrat un salt de 26,3%.
În prezent, însă, creşterea inflaţiei şi costurile mari cu energia şi combustibilii pun presiuni asupra veniturilor disponibile ale consumatorilor, ceea ce afectează cheltuieli pentru produse precum calculatoare personale şi smartphone-uri, susţine firma de cercetare de piaţă. În consecinţă, Gartner prognozează în prezent că veniturile din vânzările globale de semiconductori vor creşte cu doar 7,4% în 2022, până la 639,2 miliarde de dolari, mai puţin faţă de avansul de 13,6% prognozat anterior.
Pentru 2023, Gartner se aşteaptă ca veniturile din vânzările de cipuri să scadă cu 2,5% în ritm anual, până la 623,1 miliarde de dolari. "Ar putea foarte uşor să fie mai rău, dar probabil cel mai dificil moment va fi depăşit anul următor iar revenirea va începe în 2024", a declarat vicepreşedintele Gartner, Richard Gordon.
Gartner prognozează că livrările de telefoane mobile ar urma să scadă în 2022 până la 1,46 miliarde unităţi, de la 1,57 miliarde unităţi. De asemenea, livrările de PC-uri ar urma să se diminueze cu 13,1% în 2022, după ce au crescut în 2020 şi 2021.
Potrivit lui Richard Gordon, atunci când milioane de telefoane şi PC-uri nu găsesc cumpărători, piaţa de cipuri ajunge într-o situaţie de supra-aprovizionare iar preţurile tind să scadă dramatic.
În plus, în contextul anterior de criză în aprovizionarea cu cipuri, Uniunea Europeană şi SUA au anunţat subvenţii mari pentru a atrage producătorii de cipuri, precum Intel, să construiască noi uzine pe teritoriile lor şi a-şi reduce dependenţa de furnizorii asiatici.
Chiar dacă mai există unele probleme în aprovizionarea cu cipuri în unele sectoare, de exemplu în producţia de echipamente 5G, piaţa ar trebui să fie într-o formă mai bună în prima jumătate a anului următor, estimează firma de cercetare de piaţă.
497