România se află pe locul 26 în lume și pe locul al treilea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin internet mobil, în urcare cu 40 de poziţii faţă de raportul anterior, care ne situa pe locul 66 la nivel global şi pe locul 4 în regiune.
Prețul mediu plătit în România pentru 1 GB de date mobile este de 0,45 dolari, potrivit unei analize a cable.co.uk. Studiul a analizat 16 planuri tarifare de la noi din ţară. Cel mai scump plan este de un dolar pentru 1GB, iar cel mai ieftin – 0,07 dolari.
Ediția din primăvară a acestui raport arată că prețul mediu plătit în România pentru 1 GB de date mobile este de 1,18 dolari, cu cel mai scump plan la 11,83 dolari pentru 1GB, iar cel mai ieftin – 0,11 dolari.
În Europa de Est, cel mai ieftin plan tarifar este în Republica Moldova, cu un cost mediu de 0,26 dolari, urmat de Polonia, cu 0,45 dolari, România şi Macedonia de Nord, cu 0,6 de dolari. Grecia este cea mai scumpă din regiune, 1 GB de date costând în medie 5,3 USD.
Cele mai ieftine date mobile din Europa de Vest se găsesc în Italia – pe locul al doilea la nivel global – unde prețul mediu pentru 1 GB este de doar 0,12 USD. San Marino (0,14 USD) este al doilea cel mai ieftin din Europa de Vest, urmat de Franța (0,23 USD) și Monaco (0,40 USD). Regatul Unit (0,79 USD) este al șaptelea cel mai ieftin din Europa de Vest și al 59-lea cel mai ieftin din lume.
”Multe dintre cele mai ieftine țări în care se pot cumpăra date mobile se împart aproximativ în două categorii. Unele au o infrastructură excelentă de bandă largă mobilă și fixă, astfel încât furnizorii pot oferi cantități mari de date, ceea ce reduce prețul pe gigabyte. Altele, cu rețele de bandă largă mai puțin avansate, depind în mare măsură de datele mobile, iar economia impune ca prețurile să fie mici, deoarece oamenii nu își pot permite să plătească mai mult. La capătul mai scump al listei, avem țări în care, de multe ori, infrastructura nu este grozavă, dar și unde consumul este foarte mic. Adesea, oamenii cumpără pachete de date de doar câteva zeci de megabytes la un moment dat, ceea ce face ca un gigabyte să fie o cantitate de date relativ mare și, prin urmare, costisitoare. Multe țări aflate la mijlocul listei au o infrastructură bună și piețe mobile competitive și, deși prețurile lor nu sunt printre cele mai ieftine din lume, nu ar fi neapărat considerate scumpe de către consumatori”, a comentat pe marginea studiului Dan Howdle, analist la Cable.co.uk.
487