O nouă lovitură: deși criza cipurilor s-a domolit, creșterea inflației și a prețurilor la energie duc piața în jos după creșteri consecutive

Posted by
Share Button

Veniturile la nivel mondial din domeniul semiconductorilor vor crește doar cu 7,4% în 2022, după ce anul trecut acestea au avansat cu 26,3%, potrivit celor mai recente previziuni ale Gartner. Aceasta este în scădere față de prognoza din trimestrul anterior, care indica o creștere de 13,6% în 2022. De vină sunt creșterea inflației, a impozitelor și a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei și combustibilului.

„Deși penuria de cipuri se atenuează, piața globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de slăbiciune, care va persista până în 2023, când se estimează că veniturile din semiconductoare vor scădea cu 2,5%”, a declarat Richard Gordon, Practice VP la Gartner. „Observăm deja slăbiciune pe piețele finale de semiconductori, în special pe cele expuse la cheltuielile de consum. Creșterea inflației, a impozitelor și a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei și combustibilului, pun presiune asupra venitului disponibil al consumatorilor. Acest lucru afectează cheltuielile pentru produse electronice, cum ar fi PC-urile și smartphone-urile.”

În general, veniturile globale din semiconductoare pentru 2022 au fost reduse față de previziunile din trimestrul anterior cu 36,7 miliarde de dolari, până la 639,2 miliarde de dolari, deoarece analiștii se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească pe parcursul anului. Cererea de memorii și prețurile s-au s-a domolit, în special în domeniile legate de consum, cum ar fi PC-urile și smartphone-urile, ceea ce va contribui la conducerea încetinirii creșterii.

Cum arată piața în funcție de destinația cipurilor

Potrivit Gartner, livrările de PC-uri vor scădea cu 13,1% în 2022, după ce au înregistrat creșteri în 2020 și 2021. Astfel că, analiștii estimează că veniturile din semiconductori pentru PC-uri vor înregistra un declin de 5,4% în 2022. Veniturile din semiconductori pentru smartphone-uri sunt pe cale să încetinească până la o creștere de 3,1% în 2022, comparativ cu o creștere de 24,5% în 2021.

Din perspectiva întreprinderilor, stocurile se refac rapid, timpii de execuție încep să se scurteze, iar prețurile încep să se ieftinească.

„Piața semiconductorilor intră într-un ciclu descendent al industriei, ceea ce nu este nou și s-a mai întâmplat de multe ori înainte”, a declarat Gordon. „În timp ce spațiul de consum va încetini, veniturile din semiconductori de pe piața centrelor de date vor rămâne rezistente pentru mai mult timp (creștere de 20% în 2022), datorită investițiilor continue în infrastructura cloud. În plus, segmentul electronicelor auto va continua să înregistreze o creștere de două cifre în următorii trei ani, deoarece conținutul de semiconductori pe vehicul va crește datorită tranziției către vehiculele electrice și autonome. Conținutul de semiconductori pe vehicul este proiectat să crească de la 712 dolari în 2022 la 931 dolari în 2025.”

Cea mai mare parte a industriei auto la nivel global este afectată din cauza penuriei persistente de cipuri la nivel global. Lipsa de cipuri i-a forţat pe producătorii de automobile din întreaga lume să reducă producţia şi i-a făcut pe consumatori să aştepte până la un an pentru a intra în posesia unui nou model. Penuria globală de semiconductori a influenţat şi piaţa second-hand, ducând preţurile maşinilor second hand peste preţurile modelelor noi pentru prima dată în istorie.

297
Share Button

Leave a Reply