Profitul operaţional al Samsung a scăzut în trimestrul trei cu 32%, pentru prima oară din 2019, din cauza preţurilor mai mici ale semiconductorilor

Posted by
Share Button

Profitul operaţional al Samsung a scăzut în trimestrul trei cu 32%, pentru prima oară din 2019, din cauza preţurilor mai mici ale semiconductorilor şi a cererii mai slabe, transmite CNBC.

Grupul sud-coreean a declarat că se aşteaptă ca profitul operaţional să fie între 10.700 miliarde de woni (7,57 miliarde dolari) şi 10.900 miliarde de woni sud-coreeni.

Aceasta este prima scădere a profitului operaţional din 2019.

Samsung a raportat o creştere a veniturilor între 75.000 de miliarde şi 77.000 de miliarde de woni coreeni, o creştere de la 1,3%-4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Afacerea cu cipuri a Samsung, care include vânzarea de cipuri pentru laptopuri, servere şi stocare, precum şi producţia de semiconductori, reprezintă 70% din profiturile sale.

Compania vinde cipuri NAND şi DRAM, care sunt utilizate de la dispozitive precum laptopuri şi smartphone-uri, până la centrele de date. De asemenea, are o afacere de producţie de semiconductori.

Samsung nu a publicat niciun comentariu pe lângă previziunile pentru trimestrul trei, dar analiştii au spus că o scădere a preţurilor cipurilor de memorie şi a cererii se află probabil în spatele scăderii profitului.

Daiwa Capital Markets a declarat vineri, într-o notă, că livrările de cipuri DRAM şi NAND au scăzut cu 15% şi 10%, de la trimestru la trimestru, în timp ce preţurile au scăzut cu 19% şi, respectiv, 20%, de la trimestru la trimestru, ”ceea ce a dus la o scădere bruscă a profiturilor.”

Scăderea estimată a profitului adaugă şi alte preocupări cu privire la sectorul cipurilor, care se confruntă cu o cerere mai slabă pe fondul unui mediu macroeconomic global mai slab.

Advances Micro Devices a raportat joi estimări preliminare ale veniturilor pentru trimestrul al treilea, care au fost cu mult sub indicaţiile iniţiale.

Firma americană a citat ”piaţa PC-urilor mai slabă decât se aştepta şi acţiuni semnificative de corecţie a stocurilor de-a lungul lanţului de aprovizionare cu PC-uri”.

Micron, companie concurentă a Samsung, a avertizat luna trecută că ”cererea consumatorilor şi facto0rii contrari legaţi de stocuri” îi afectează pe producătorii de cipuri de memorie.

Prognoza de scădere a profitului Samsung a trimis unde de şoc pentru acţiunile altor producători de cipuri.

În Europa, acţiunile unor companii precum producătorul olandez de echipamente ASML şi furnizorul Apple STMicro au scăzut vineri.

Acţiunile TSMC , cel mai mare producător de cipuri pe bază de contract din lume, au scăzut tranzacţiile din Taiwan. Cu toate acestea, după închiderea pieţei din Taiwan, compania a raportat o creştere de 42,6% a veniturilor de la an la an.

Multe companii, inclusiv Micron , îşi reduc cheltuielile de capital şi reduc stocurile, ceea ce ar putea ajuta companii precum Samsung să se recupereze şi să semnaleze plafondul minim al recesiunii actuale a sectorului semiconductorilor.

SK Kim, analist la Daiwa Securities Capital Markets, anticipează se aşteaptă că preţurile cipurilor de memorie îşi vor reveni în prima jumătate a anului viitor, adăugând că preţul acţiunilor Samsung ”vor atinge, de asemenea, nivelul minim în curând”.

Acţiunile Samsung au scăzut cu peste 28% până în prezent. În ciuda recesiunii recente, Samsung a stabilit o foaie de parcurs pentru afacerea sa de semiconductori în care îşi propune să înceapă producţia celor mai avansate cipuri în cinci ani.

274
Share Button

Leave a Reply