Vânzările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 19,5% în trimestrul trei din 2022

Posted by
Share Button

Volumul total de PC-uri livrate la nivel mondial, în al treilea trimestru al anului 2022, a scăzut cu 19,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, până la 68 de milioane de unităţi, conform rezultatelor preliminare date publicităţii, miercuri, de Gartner.

În topul primilor trei furnizori de pe piaţa mondială de PC-uri, Lenovo se menţine pe prima poziţie, cu o cotă de piaţă de 25,2%. Podiumul este completat de HP Inc. - cu o cotă de 18,7%, şi de către Dell, cu o cotă de piaţă de 17,7%. Realizatorii analizei precizează că datele publicate includ computere desktop şi laptop echipate cu sisteme de operare Windows, macOS şi Chrome OS.

Din perspectivă regională, piaţa PC-urilor din SUA a scăzut cu 17,3%, în perioada analizată, acesta fiind al cincilea trimestru consecutiv de scădere a livrărilor ţinând cont de raportările de la an la an. Cu o cotă de piaţă de 26,8%, Dell şi-a asigurat primul loc pe piaţa americană pe baza volumelor livrate, în timp ce HP a urmat în ierarhie cu o cotă de 23,2%, respectiv Apple (16%).

În zona EMEA, vânzările de PC-uri s-au diminuat cu 26,4%, de la an la an, în al treilea trimestru, până la un volum de 17 milioane de unităţi.

"Cu excepţia Japoniei, piaţa din Asia Pacific a scăzut cu 16,6% de la an la an, în mare parte din cauza încetinirii ritmului livrărilor pe piaţa din China. În al treilea trimestru al anului 2021, China şi-a reluat aproape pe deplin viaţa de zi cu zi şi activitatea economică normală, dar blocajele de anul acesta din diferite oraşe au încetinit operaţiunile comerciale şi au dus la scăderea cererii de PC-uri pe pieţele guvernamentale, ale companiilor şi ale consumatorilor individuali", notează consultanţii Gartner.

Compania de consultanţă precizează că rezultatele publicate miercuri sunt preliminare, iar statisticile finale vor fi disponibile în curând pentru clienţii programului Gartner PC Quarterly Statistics Worldwide by Region.

286
Share Button

Leave a Reply