Discuţiile despre contribuţia companiilor Big Tech la dezvoltarea infrastructurii de reţea vor domina MWC 2023

Posted by
Share Button

Disensiunile dintre companiile Big Tech şi firmele de telecomunicaţii ale Uniunii Europene cu privire la cine va asigura dezvoltarea infrastructurii de reţea vor domina discuţiile la cea mai mare conferinţă de telecomunicaţii din lume, care are loc săptămâna aceasta la Barcelona, transmite Reuters.

Peste 80.000 de persoane, între care directori de tehnologie, inovatori şi autorităţi de reglementare, urmează să participe la ediţia din acest an a evenimentului Mobile World Congress (MWC).

Comisarul pentru industrie al UE, Thierry Breton, a lansat joi o consultare de 12 săptămâni cu privire la propunerile sale de ”cotă echitabilă”, în baza cărora platformele Big Tech ar suporta mai mult din costurile sistemelor care le oferă acces la consumatori.

Reprezentanţii unor companii precum Alphabet, Meta şi Netflix sunt aşteptaţi să folosească conferinţa ca o platformă pentru a respinge propunerile UE.

Furnizorii de conţinut precum Netflix, care a aranjat ca CEO-ul său, Greg Peters, să se întâlnească cu Breton la conferinţă, susţin că firmele lor investesc deja masiv în infrastructură. Ei spun că plata taxelor suplimentare va diminua investiţiile în produse care beneficiază consumatorii.

În schimb, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia au făcut lobby activ pentru ca Big Tech să plătească taxele.

GSMA, o asociaţie care reprezintă peste 750 de operatori de telefonie mobilă şi organismul organizator din spatele MWC, a fost în fruntea dezbaterii.

”Această discuţie despre ”cota echitabilă”, sau ceea ce numim uneori ”decalaj de investiţii”, va fi o întrebare de prag”, a declarat John Giusti, directorul de reglementare al GSMA.

Criticii modelului de cotă echitabilă sau ”SPNP” (Sending Party Network Pays) au avertizat că aşa-numita ”taxă de trafic” ar putea determina platformele bazate pe conţinut să îşi direcţioneze serviciile prin ISP-uri (furnizori de servicii de internet) în afara UE.

Orange a declarat pentru Reuters că industria telecomunicaţiilor nu a cerut privilegii speciale în cererile sale. Un purtător de cuvânt a declarat că consultarea UE este ”un primul semn pozitiv” al începerii unei dezbateri.

”Pledăm pentru un cadru care va facilita o relaţie comercială corectă şi echitabilă, care să recunoască o contribuţie directă a giganţilor tehnologiei la costurile reţelei”, au spus aceştia.

Reglementările vor fi, totuşi, dificil de implementat şi aplicat, a declarat Shahid Ahmed, vicepreşedinte executiv la NTT şi consilier al Comisiei Federale de Comunicaţii din SUA.

”Am văzut ceva foarte asemănător – întreaga dezbatere privind neutralitatea reţelei – încercată în SUA”, a spus el.

MWC, care începe luni, va avea, de asemenea, lansări de noi produse de la companii precum Huawei, Xiaomi, HMD Global, Honor şi RealMe.

Alte subiecte fierbinţi includ rata de adoptare a 5G, care i-a dezamăgit pe unii directori, şi potenţialele utilizări ale sistemelor AI generative precum ChatGPT, al OpenAI.

”Totul la MWC se referă la viitor”, a spus Guisti.

223
Share Button

Leave a Reply