Starea 5G în UE. În Bulgaria și Cipru, rețeaua a depășit performanțele din cele cinci mari economii europene. În România, viteza medie a scăzut

Posted by
Share Button

Uniunea Europeană vrea o acoperire omniprezentă a rețelei 5G în toate statele membre, până la sfârșitul anului 2030, ca parte a Planul de acțiune pentru deceniul digital din 2016. Cu toate acestea, Europa încă se află în urma altor continente la implementarea și performanța tehnologiei, care variază puternic între state.

Ookla a analizat în cel mai recent raport al său starea rețelor din Europa și a arătat că în țările nordice și pe unele piețe din Europa de Est (Bulgaria și Cipru), 5G a depășit performanțele din cele cinci mari economii europene (Regatul Unit, Germania, Franța, Spania și Italia). De asemenea, viteza de download a rețelelor 5G din România a scăzut în ultimul an cu 18,9%, la o medie de 2161,19 Mbps. Cu toate acestea, un operator a reușit să se claseze în Top 10 cele mai performante rețele din Europa.

Raportul de anul trecut asupra progreselor înregistrate în domeniul 5G, a concluzionat că Europa a rămas în urma altor continente. În ultimul studiu, asociația a evaluat progresele făcute de Europa în domeniul 5G în ultimul an. Iată principalele idei din raport:

Europa se află în urma performanțelor altor continente. Cu toate că în ultimul an au fost acordate mai multe frecvențe, performanțele europene în materie de 5G au rămas în urma unor țări precum Emiratele Arabe Unite și Coreea de Sud.
Disponibilitatea 5G este în creștere. Deși se află încă în urma altor state, adoptarea 5G a crescut în cursul anului 2022. Acest lucru, combinat cu disponibilitatea mai mare a smartphone-urilor 5G și cu implementarea rețelelor 5G care utilizează spectrul de bandă joasă, a dus la o disponibilitate 5G mai mare în majoritatea țărilor europene.
O poveste a două Europe. În țările nordice și pe unele piețe din Europa de Est (Bulgaria și Cipru), 5G a depășit performanțele din cele 5 mari economii europene (Regatul Unit, Germania, Franța, Spania și Italia). Operatorii solicită mai multă consolidare și intervenții de reglementare pentru a facilita investițiile în 5G.
O explozie a numărului de rețele private. Guvernele și autoritățile de reglementare europene susțin cu entuziasm eforturile de digitalizare a companiilor, iar 5G este anunțat ca fiind un factor-cheie pentru a contribui la acest lucru. Peste 40% din toate rețelele private din lume se află în Europa, dintre care o proporție tot mai mare utilizează 5G.

Banda de mijloc este cea mai mare parte a spectrului alocat în Europa. Conform Planului de acțiune 5G din 2016 al Comisiei Europene, țările UE trebuie să pună la dispoziție spectrul de frecvențe în bandă joasă (700 MHz) până la 30 iunie 2020, iar spectrul de frecvențe în bandă medie (3,6 GHz) și în bandă înaltă/mmWave (26 GHz) până la 31 decembrie 2020. La nivelul UE, există așa-numitele benzi de pionierat 5G.

Anul trecut, patru țări mai trebuiau să atribuie spectru (n.red- printre care și România). Acum, Polonia este singura care nu are spectru 5G dedicat.
Pe parcursul anului trecut, alte trei țări au atribuit spectru în toate benzile de pionierat 5G, ajungând la un total general de opt țări. De asemenea, Alte patru țări au atribuit spectre atât în benzile de frecvențe joase, cât și în cele medii, ajungând astfel la 17.
Spectrul în banda de mijloc este cea mai populară bandă de spectru, 28 de țări acordând deja spectru în bandă mijlocie – cu cinci mai multe decât la ultimul bilanț. Țările rămase, Polonia și Olanda, vor scoate la licitație în cele din urmă spectrul de 3,5 GHz în vara anului 2023.
Raportul a mai evidențiat că 26 de țări au scos la licitație spectrul în benzile de 700 MHz, față de 21 în urmă cu un an. Totodată, opt țări au atribuit până în prezent spectrul de frecvențe mmWave. Anul trecut, doar Spania a licitat această bandă, obținând 36 de milioane de euro.

Adoptarea 5G întârzie, dar nici performanțele 5G nu impresionează

Cele mai multe țări europene dispun de rețele comerciale 5G. Cu toate acestea, adoptarea 5G în Europa rămâne în urmă, la nivel mondial. Potrivit GSMA Intelligence, în T4 2022, adoptarea 5G în Europa a reprezentat 7,4 % din totalul conexiunilor mobile, o creștere substanțială față de nivelul de 2,5 % din T4 2021. La nivelul țărilor europene, adoptarea 5G este de cel mult 21% (Elveția), comparativ cu 43,1% în Statele Unite, 42,4 % în Coreea de Sud, China (36,3 %), Australia (30,1 %) și Japonia (28,5 %).

Majoritatea țărilor europene au atins viteze medii de descărcare 5G sub 200 Mbps, ceea ce le încadrează în categoria 5G Improvers. Bulgaria a fost singura țară care a intrat în categoria 5G Leaders, care include țări precum Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Singapore și Qatar, cu o viteză mediană de descărcare 5G de 342,71 Mbps, în ușoară scădere față de anul trecut (374,90 Mbps în T4 2021). Cinci țări au intrat în grupul High Performers, obținând o viteză mediană de descărcare 5G de peste 200 Mbps: Suedia, Cipru, Finlanda, Danemarca și Norvegia. ”În mod interesant, cele cinci mari economii europene (Marea Britanie, Germania, Franța, Spania și Italia) au fost depășite de țările nordice și de două piețe din sud-estul Europei (Bulgaria și Cipru). Țările nordice au jucat întotdeauna un rol de lider în telecomunicațiile europene, dar diferența de performanță 5G dintre acestea și cele cinci mari economii indică provocări pe aceste piețe”, notează Ookla.

În cea mai mare parte a Europei, viteza mediană 5G a scăzut de fapt. Acesta este și cazul României. Potrivit sursei citate, viteza de download a rețelelor 5G a scăzut cu 18,9% la o medie de 2161,19 Mbps. Însă, autorii studiului notează că acest lucru nu este surprinzător, deoarece ”adoptarea crescută duce la o congestie mai mare a rețelei, dar există și alți factori în joc. Operatorii resimt presiunea crizei economice, a costurilor mai mari ale energiei și a reducerii puterii de cumpărare a consumatorilor. De asemenea, Europa suferă din cauza fragmentării, a nivelurilor scăzute ale ARPU cauzate de concurența intensă și a nivelurilor Capex care sunt la jumătate față de cele din SUA și Canada. Un raport al Curții de Conturi Europene estimează costul implementării 5G în toate statele membre ale UE la aproximativ 400 de miliarde de euro. Operatorii încă nu văd venituri suplimentare provenite din 5G care să poată susține acest nivel de investiții. Structura optimă a pieței și rolul guvernelor în sprijinirea implementării 5G rămâne un subiect intens dezbătut, în timp ce activitățile de fuziuni și achiziții ale operatorilor se intensifică”.

Pe de altă parte, performanțele operatorilor prezintă o poveste interesantă, deoarece există diferențe mari între țări și chiar în interiorul unei țări. Performanțele operatorilor nordici în materie de 5G tind să se situeze pe un loc fruntaș în comparație cu alte țări europene, datorită accesului la spectrul 5G dedicat și mediului de reglementare favorabil. Danemarca și Suedia au un nivel mai ridicat de partajare a rețelelor, deoarece doi operatori împart rețelele centrale multioperator și spectrul. Cea mai performantă rețea 5G din Europa este A1 din Bulgaria, urmată de Telenor Suedia și 3 Suedia. Top 10 este completat de Orange România, cu o viteză mediană de download de 275,51 Mbs, de peste două ori și jumătate mai mică față de cea a liderului bulgar, de 563,93 Mbs.

Disponibilitatea 5G, în creștere

Având în vedere creșterea numărului de adopții 5G, nu este surprinzător faptul că disponibilitatea 5G (procentul de utilizatori de dispozitive compatibile cu 5G care petrec cea mai mare parte a timpului cu acces la rețele 5G) a crescut și el. Disponibilitatea 5G este o funcție a acoperirii rețelelor 5G și a adoptării tarifelor 5G și a dispozitivelor capabile de 5G. La 56%, SUA continuă să aibă cel mai ridicat nivel de Disponibilitate 5G, după ce a început implementarea 5G în gama de 600 MHz (bandă joasă) și cu un număr mare de clienți care dețin dispozitive capabile de 5G. În Europa, disponibilitatea 5G depășește 40% în trei țări: Cipru, Elveția și Danemarca, dar intervalul este larg în aceste țări. Rețeaua Cyta Cipru a ajuns la 67,1% disponibilitate 5G în T4 2022, datorită extinderii acoperirii 5G la 100% dintre ciprioți. Swisscom ocupă și ea un loc fruntaș, cu o disponibilitate de 61% în T4 2022.

România, la fel ca și în ediția precedentă a raportului, se află la coada clasamentului european, mai exact pe penultimul loc, cu o disponibilitate a rețelelor 5G de doar 8%. Ungaria se află pe ultimul loc, cu 4,1%.

O componentă esențială care determină disponibilitatea 5G este accesibilitatea și disponibilitatea smartphone-urilor capabile de 5G. Potrivit Counterpoint Research, în T4 2022, vânzările de smartphone-uri 5G în Europa au totalizat 26,8 milioane, echivalentul a 67% din totalul vânzărilor de smartphone-uri, comparativ cu 84% în America de Nord și 87% în China, Japonia și Coreea de Sud.

”Europa trebuie să recupereze încă decalajul față de alte piețe avansate în ceea ce privește adoptarea smartphone-urilor. În cadrul Europei, există, de asemenea, variații mari, cu Germania la 90%, Suedia la 88%, Regatul Unit la 86%, iar piețele din Europa de Est la 49%”, notează Ookla.

De exemplu, în România, un raport recent al Ericsson intitulat ”5G: The Next Wave” a arătat că doar 31% dintre utilizatorii de smartphone-uri din România intenționează să se aboneze la servicii 5G în următorul an. Raportul estima că la finele anului trecut, erau aproximativ 400.000 – 500.000 de clienți 5G la noi în țară.

Rețelele vechi fac loc rețelelor 4G LTE și 5G

Benzile de pionierat 5G nu sunt singurele frecvențe pe care operatorii le folosesc pentru a implementa 5G. Pe măsură ce operatorii închid rețelele tradiționale, aceștia pot reface frecvențele sub 3 GHz pentru 4G LTE sau 5G. Potrivit sursei citate, operatorii europeni tind să susțină 2G pe termen scurt, eliminând în schimb rețelele 3G. De asemenea, operatorii de telefonie mobilă caută să își optimizeze operațiunile de rețea, iar întreținerea rețelelor tradiționale implică costuri și complexitate suplimentare.

Rata de închidere a rețelelor este în creștere. Până în prezent, în Europa, 21 de operatori din 11 țări au retras rețelele 3G, în comparație cu doar două închideri de rețele 2G. Rețeaua 2G este încă necesară pentru a susține unele cazuri de utilizare cum ar fi, contractele pe termen lung încheiate de întreprinderi cu furnizorii de utilități. În schimb, operatorii consideră că traficul transportat prin rețelele 3G este mai redus, de unde și dorința de a le retrage. De exemplu, Magyar Telekom a observat că 2,3% și 0,84% din traficul total de voce și de date se desfășoară pe rețeaua 3G. În ceea ce privește viitorul, 43 de operatori din 26 de țări și-au anunțat planurile de a opri rețelele 2G, iar 37 de operatori din 21 de țări vor deconecta rețelele 3G. Și în România, furnizorii de telecomunicații au anunțat că vor renunța la rețeaua 3G.

România a atribuit în noiembrie 2022 licitația pentru spectrul 5G, după trei ani de amânări, pentru suma de 693 milioane de euro. Operatorii care au participat la licitație s-au angajat să acopere cu servicii de bandă largă minim 70% din populația țării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile, aeroporturile internaționale și căile ferate modernizate, precum și un număr de 240 de localități identificate fără semnal sau cu semnal slab.

195
Share Button

Leave a Reply